Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljen tjedan molitve za mir i pravdu u Nikaragvi

Nikaragva (IKA)

Nikaragvanska biskupska konferencija pokrenula je tjedan molitve za zemlju koji će trajati od 8. do 15. rujna uz moto "Pravda će se i mir zagrliti“, nadahnut Psalmom 85.

Kako prenosi Agencija Fides, biskup nikaragvanske Granade, mons. Jorge Solórzano Pérez, najavio je da će tjedan započeti na blagdan Male Gospe, svečanom misom u svim katedralama u zemlji. Biskupi su predložili da svaki dan bude posvećen drugoj skupini vjernika, odnosno djeci i vjeroučiteljima, poljoprivrednicima, kleru, vjerskim i pastoralnim djelatnicima, laičkim pokretima, obiteljima, bolesnicima i mladima. Diljem Nikaragve molit će se za ono što je narodu trenutno najviše na srcu, poput borbe za pravdu, slobode, demokracije u zemlji te za progonjene i nepravedno zatočene, piše Vatican News.

U nedavno objavljenom intervjuu biskup Juan Abelardo Mata, generalni tajnik Nikaragvanske biskupske konferencije, napomenuo je da se Katolička Crkva u Nikaragvi osjeća progonjenom od strane Vladinih vojnih snaga. Istaknuo je također stajalište nikaragvanskih biskupa da je svaki dijalog osuđen na propast ako nema iskrene potrage za istinom.

Dijalog ne znači da radim ono što ti želiš ili da se moram podčiniti tvojoj volji ili ti mojoj”, kazao je biskup i zaključio, “Ne, to je traženje zajedničkih točki kako bi se promicalo opće dobro. Ako nije tako, nema uzajamnoga povjerenja.”