Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon Slovenije i u Poljskoj ponovno ograničen broj osoba na bogoslužjima

Varšava (IKA)

Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, Poljska ponovno ograničava broj sudionika na vjerskim službama. Mjere su znatno pojačane u posebno pogođenim područjima, piše KNA, a prenosi u petak 16. listopada Fratellanza umana.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, poznanjski nadbiskup Stanisław Gądecki / Foto: twitter.com

“Mjere za vjerske službe ovise o tome nalaze li se u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni”, objasnio je u četvrtak navečer poljski premijer Mateusz Morawiecki predstavljajući nova pravila o ponašanju u vrijeme pandemije, piše KNA. U crvenim zonama, posebno pogođenima pandemijom, uključujući Varšavu, Krakov i Gdanjsk, u crkvama, sinagogama i džamijama može biti samo jedna osoba na sedam četvornih metara.

Mjere ovisno o broju infekcija

Vjenčanja su u crvenim zonama također zabranjena, a škole se od devetog razreda moraju prebaciti na učenje na daljinu. Vlada je sve ostale dijelove zemlje klasificirala kao žutu zonu. Tamo su potrebna najmanje četiri kvadratna metra po vjerniku. Lodz je od 15. listioada 2020. prva poljska nadbiskupija koja je katolike oslobodila obveze prisustvovanja nedjeljnim misama i blagdanima.

Prema izvještajima ministarstva zdravstva u srijedu 14. listopada u toj je zemlji umrla 91 osoba čija je smrt povezana s COVID-19. Dan prije 116 osoba. Broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih tjedan dana u 16 poljskih provincija iznosi između 62 i 178.

Nakon zasjedanja Poljske biskupske konferencije sedam poljskih biskupa pozitivno na COVID-19

U međuvremenu, Poljska biskupska konferencija izvijestila je da je čak sedam biskupa u Poljskoj u roku od nekoliko dana pozitivno na COVID-19. Inače, poljski su biskupi nedavno kritizirani jer su stajali blizu jedan uz drugoga kako bi napravili zajedničku fotografiju. Bilo je to prošlog tjedna na početku njihovog redovitog zasjedanja u Lodzu, više od 80 biskupa bez zaštitne maske za usta i nos, javlja KNA, a prenosi u petak 16. listopada Fratellanza umana.