Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemačka: Ekumensko bogoslužje za žrtve koronavirusa

Berlin (IKA)

Predstavnici kršćanskih Crkava okupili su se u nedjelju 18. travnja u spomen-crkvi cara Wilhelma u Berlinu na molitvi za žrtve koronavirusa, prenosi agencija Kathpress.

Bolest, umiranje i smrt u ovoj dugoj godini ne mogu se potisnuti, duboko su urezane u živote mnogih ljudi. Smrt i umiranje bliži su nam nego prije, istaknuo je na ekumenskom bogoslužju predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing. Toliko je toga izostalo – posjeti u bolnici, posljednje riječi, utjeha u strahu, bliska ruka, ljubav, bol, tuga i opraštanje – umiranje od zarazne bolesti sve je to onemogućilo, čak i pogrebe sa svima koji su htjeli odati počast preminulima i izraziti podršku njihovim obiteljima. Propušteni trenuci su jedinstveni, ne mogu se nadoknaditi. Sve to što je u pandemiji oduzeto u bliskosti i naklonosti ranjava dušu, poručio je biskup Bätzing.

Predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj biskup Heinrich Bedford-Strohm istaknuo je između ostaloga kako je u vremenu žalosti važno ne biti sam; teška iskustva u pandemiji trauma su za dušu i vape za iscjeljenjem. U zajedništvu tugujućih pronalazi se snaga bliskosti, utjehe i nade, istaknuo je protestantski biskup.

Predstojnik radne zajednice kršćanskih Crkava u Njemačkoj protojerej Radu Constantin Miron istaknuo je da koronavirus ne pravi razliku pred vjeroispovijestima, religijama niti nacijama „pa je tim važnije da ovim bogoslužjem zajednički tugujemo ali i damo znak utjehe preko svih granica, koje ni virus ne priznaje“.

Ekumenskom bogoslužju na poziv biskupa Bätzinga i Bedford-Strohma te protojereja Mirona prethodila je nacionalna komemoracija u Berlinskoj koncertnoj dvorani na koju je pozvao predsjednik Frank-Walter Steinmeier, i na kojoj se okupio sav državni vrh. Broj sudionika bio je ograničen zbog epidemioloških mjera. U brojnim zajednicama i crkvama diljem zemlje održana su spomen-slavlja za žrtve pandemije koja je u Njemačkoj dosad odnijela 80.000 života.