Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi glavni tajnik Papinske misionarske unije preuzeo službu

Vatikan (IKA)

Novi glavni tajnik Papinske misionarske unije te ravnatelj Međunarodnog centra za misionarsku animaciju (CIAM) i Agencije Fides franjevac konventualac iz Vijetnama Dinh Anh Nhue Nguyen preuzeo je službu 1. svibnja, prenijela je Nedjelja 16. svibnja.

O. Dinhu novu službu s petogodišnjim mandatom dodijelio je prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Gokim Tagle.

Time je naslijedio Talijana o. Fabrizija Meronija (PIME) kojemu je mandat završio 30. studenoga 2020., ali je dužnost obnašao do 31. ožujka 2021.

U poruci nacionalnim ravnateljima Papinskih misijskih djela o. Meroni je, zahvalivši na petogodišnjem razdoblju međusobne suradnje, izrazio nadu da bi osoba iz Azije, Afrike ili Oceanije mogla doći do vodstva PMU-a kao znak univerzalnosti poslanja Crkve.

Novi glavni tajnik PMU-a kazao je za Agenciju Fides da želi izraziti duboku zahvalnost Svetom Ocu – vodiču i nadahnuću za poslanje Crkve u ovom teškom vremenu. „Također, iskreno zahvaljujem prefektu Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinalu Luisu Antoniju Gokimu Tagleu i pomoćnom tajniku nadbiskupu Giampieru Dal Tosu – predsjedniku Papinskih misijskih djela (PMS/PMD), za njihovo povjerenje i moje imenovanje. Hvala mom predšasniku o. Fabriziju Meroniju za posao koji je obavljao s mudrošću i posvećenošću. Posebno zahvaljujem glavnim tajnicima Papinskih misijskih djela: o. Tadeuszu Nowaku, s. Roberti Tremarelli, o. Guyu Bognonu, kao i nacionalnim ravnateljima PMD-a za dobrohotnu i očinsku dobrodošlicu. Nastojat ću dati najbolje od sebe da provedem naše zajedničko misionarsko djelovanje sveopće i mjesne Crkve, uvijek s entuzijazmom, kreativnošću, u duhu zajedništva i suradnje sa svima. Neka nam Gospodin po zagovoru Marije Bezgrješne, majke Kristove i njegovih učenika, sv. Josipa i blaženih utemeljitelja misijskih djela pomogne i uvijek nam da svoga Duha Svetoga u povjerenom nam poslanju“, poručio je fra Dinh.

Životopis

Fra Dinh je rođen 1970. u Qui Nhonu u Vijetnamu. Član je Varšavske provincije franjevaca konventualaca. Profesor je egzegeze i biblijske teologije na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure, poznatom kao Seraphicum, te je gostujući profesor na papinskim sveučilištima Urbaniani i Gregoriani. Počasni je znanstveni suradnik Božanskog sveučilišta – Katoličkog teološkog fakulteta u Melbourneu gdje je predavao od 2006. do 2011. Ima i magisterij iz inženjeringa s Državnog tehničkog sveučilišta u Tuli (1994., Rusija).

Nakon ulaska u formaciju Reda manje braće konventualaca te stjecanja bakalaureata iz teologije na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure 2001., iste je godine položio svečane zavjete. Licencijat iz biblijske teologije postigao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani 2003. kada je i zaređen za svećenika u Rimu. Doktorirao je biblijsku teologiju 2006. na Gregoriani.

Bio je dekan Seraphicuma od 2016. do 2021. i vicedekan istog fakulteta od 2013. do 2016. Papa Franjo imenovao ga je članom AVEPRO-a (Agencije Svete Stolice za evaluaciju i promociju kvalitete na ekleziološkim sveučilištima i fakultetima) na petogodišnji mandat od 2018. do 2023.

Ravnatelj je i osnivač FIATS-a – Franjevačkog instituta za azijske teološke studije, koji je osnovan 2015. na Seraphicumu, te je autor brojnih knjiga i znanstvenih članaka, a tečno govori sedam jezika, objavio je Fides, a prenijela Nedjelja.