Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo za krizmanike u HKM Stuttgart

Stuttgart (IKA)

Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo za krizmanike u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart Zentrum održan je od 17. do 19. siječnja, na poziv župnika fra Ivice Ercega i pastoralne suradnice Zore Bilobrk. Voditelj tečaja bio je Matej Markić, uz šestero mladih animatora iz Zagreba.

Prvog dana tečaja krizmanici su imali priliku razmatrati teme „Tko sam ja“ i „Traganje za vrijednošću“, koje govore o tome da je svaki čovjek željen od Boga i da je s razlogom stvoren, što vodi do spoznaje vlastite vrijednosti i jedinstvenosti. Nakon svake teme slijedio je rad u skupini, u kojem su krizmanici i sami imali priliku govoriti o tim temama. Program je završio klanjanjem pred Presvetim. Nakon programa s krizmanicima, slijedio je susret animatora Kursilja i članova Franjevačke mladeži.

Subotnji dan započeo je temama „Kršćanski život je drugačiji“ i „Produbljivanje“, u kojima su animatori posvjedočili kako život s Kristom donosi drugačije ispunjenje i smisao. Tečaj se nastavio temama o „Svetoj euharistiji“ i „Apostolatu“ kroz koje se krizmanicima željelo približiti otajstvo mise iz koje izvire sav naš daljnji angažman u Crkvi i svijetu. Svaka tema započinjala je molitvom, a vrijeme između tema bilo je ispunjeno igrama, plesom i pjesmama. Na taj je način sve više raslo zajedništvo između krizmanika i animatora. Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivica Erceg završio je subotnji program.

Trodnevni program Malog tečaja radosnog kršćanstva završio je u nedjelju temom „Predbračna čistoća“ i misom s cijelom zajednicom u crkvi Sv. Hedwige u Möhringenu. Nakon mise održan je i susret s roditeljima koji su bili puni zahvalnosti i posvjedočili da već uočavaju promjene na svojoj djeci. Sami krizmanici izjavili su kako su to za njih bila prekrasna tri dana i da bi to voljeli ponoviti.

Ovakav model rada s krizmanicima želi uputiti pojedince na aktivniji angažman u Crkvi, prvenstveno u svojoj župnoj zajednici. Jedna od glavnih zadaća je probuditi u polaznicima povjerenje u Boga i bližnje te tako omogućiti prihvaćanje sebe. Kada pojedinac prihvati sebe i spozna vlastitu vrijednost, može uspostaviti zajedništvo, koje omogućuje aktivno sudjelovanje u životu Crkve, ističe se u izvještaju Kursilja Hrvatska.