Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi sastanak najviših predstavnika katolika i muslimana u Slovačkoj

Bratislava (IKA)

Novi predsjednik Slovačke biskupske konferencije nadbiskup Košica Bernard Bober i predsjednik Islamske zaklade u Slovačkoj Mohamad Hasna susreli su se u glavnom tajništvu biskupske konferencije u Bratislavi, što je prvi sastanak takve vrste, izvijestio je u ponedjeljak 6. prosinca Kathpress.

U razgovoru je bilo riječi o dijalogu između muslimana i katolika, izjavio je nadbiskup Bober nakon susreta. Mora se uzeti u obzir „da se u Slovačkoj nalaze i ljudi iz inozemstva te vjeroispovijesti“, rekao je nadbiskup. Hasna je naglasio povijesnu važnost susreta. Prema njegovim riječima, razgovaralo se o važnosti međuvjerskog dijaloga i konkretno o mogućnosti sudjelovanja predsjednika biskupske konferencije na godišnjem obredu Iftara tijekom Ramazana. Ako bi se to ostvarilo, „bio bi to temeljni napredak u promjenjivim odnosima i u skladu s trendom za koji se zauzimaju mnogi važni autoritetu obiju vjera“, rekao je Hasna.

Muslimani u Slovačkoj nisu službeno priznata vjerska zajednica. Prema zakonu koji je na snazi od 2017., najmanje 50 tisuća odraslih slovačkih državljana moraju se izjasniti kao pripadnici neke vjerske zajednice kako bi ona bila službeno registrirana. Na posljednjem popisu pučanstva 2021. točno 3.862 osobe izjasnile su se kao muslimani, a oko trećine njih živi u Bratislavi. To je bio prvi popis pučanstva u Slovačkoj na kojemu je bilo moguće izjasniti se kao musliman. Prije toga muslimani su se mogli izjasniti kao „ostali“. Islamska zaklada procjenjuje da u Slovačkoj živi oko šest tisuća muslimana, izvijestio je u ponedjeljak 6. prosinca Kathpress.