Budi dio naše mreže
Izbornik

Okupljane motorista na misnom slavlju u Župi Srca Marijina u Foči kod Dervente

Foča/Derventa (IKA)

Na blagdan Imena Marijina u petak 12. rujna u Župi Srca Marijina u Foči, između Doboja i Dervente, na misnom slavlju okupilo se desetak ljubitelja vožnje na dva kotača.

Okupljanje motorista započelo je u prijepodnevnim satima. Tom prigodom okupilo se nekoliko ljubitelja vožnje na dva kotača iz Zagreba, povezanih s obitelji Pere Kljajića iz Komarice, Župa Cer, koji je zajedno uz župnika iz Foče fra Franju Dalibora Stjepanovića inicijator ove ideje. Svoju podršku ovom okupljanju svojom nazočnošću dali su i članovi Moto kluba United iz Žepča, predvođeni predsjednikom kluba Goranom Lučićem, kao i generalnim konzulom RH u Banja Luci koji je osobno svojim motociklom za ovu prigodu došao iz Banja Luke u Foču.

U 13 sati župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović, uz koncelebraciju vlč. Josipa Batinića, župnika Župe Cer, predvodio je misno slavlje okupljenim motoristima i povratnicima koji su tako izrazili svoje gostoprimstvo i dobrodošlicu gostima. Za vrijeme mise župnik je u kratkom nagovoru zahvalio gostima, te pozvao sve na odgovorno kršćansko življenje.
“Naša zahvalnost Gospodinu i anđelima čuvarima za zaštitu na putu sama po sebi ne može biti kršćanski dovoljna. Potrebno je poput Tobije iz Starog Zavjeta poslušati Glas Božji, koji nas kroz naše bližnje upozorava na sigurnost i odgovornost, podsjećajući nas na cijenu prepuštanja surovoj strasti. Najbolji odgovor na tu zaštitu jest odgovorno kršćansko življenje ne samo u crkvi i crkvenim slavljima, nego u stvarnom životu. Osobito ovo vrijeme kad smo uplašeni od širenja zaraze COVID-19, više nego ikad pozvani smo da živimo odgovorno, ali ne u strahu, nego da odgovornim životom, radosna srca svjedočimo da je naša snaga i spas za redovni život, kao i za strastvena putovanja u Raspetom Kristu, pouzdanju u njegovo otkupljenje i pozivu na nasljedovanje”, kazao je župnik.

Nakon mise, pridržavajući se važećih propisa stožera civilne zaštite, susret se nastavio na otvorenom dvorištu župne crkve na Kunari uz ugodno druženje i čašćenje. Nakon domjenka pripremljena od dobrote dobročinitelja, predvođeni župnikom fra Franjom Daliborom, ljubitelji vožnje na dva kotača u svom su stilu vozeći se zajedno, provezli kroz Župu Cer, preko Mišinaca i Lupljanice kroz Modran do Franjevačkog samostana na Plehanu. Nakon kratkog upoznavanja s Plehanom, s Božjim blagoslovom motociklisti su se uputili svaki svojim putem dalje.

Organizatori vjeruju da će ovaj susret poslužiti kao početak tradicionalnog okupljanja motorista u Foči, gdje će se utjecati zagovoru Srca Marijina tražeći blagoslov i zaštitu, te snagu za kršćansko svjedočenje, uz brujanje motora i miris guma koji se razlijeva njihovim putevima.