Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvara se obnovljena crkva stradala u eksploziji u Beirutu

Beirut (IKA)

Crkva sv. Josipa u glavnom gradu Libanona Beirutu iz 1875., stradala u razornoj eksploziji 4. kolovoza 2020., obnovljena je i bit će ponovno otvorena u srpnju, izvijestila je zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Zahvaljujući novčanoj potpori Zaklade papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji, pri kraju je osposobljavanje zgrade crkve, kojom upravljaju isusovci, za bogoslužje.

O. Salah Aboujaoude, SJ, rekao je da će do kraja idućega tjedna biti dovršena nabava i ugradnja novih drvenih vrata te bojanje i električarski radovi. Sve električne instalacije morale su biti zamijenjene jer je sustav star nekoliko desetljeća. Zatim će započeti postavljanje novog lažnog stropa. Time bi trebala biti dovršena prva faza obnove.

Nadzorni inženjer Farid Hakimé opisao je štetu koju je prouzročila eksplozija u kojoj je poginulo 200, a ranjeno 6 tisuća osoba, kada je 2750 tona amonijevog nitrata eksplodiralo u lučkom skladištu. „Crkva sv. Josipa teško je oštećena. Većina drvenih proozora i vrata je uništena, a kosi krov također je teško nastradao.“ Sve prozore i vrata trebalo je zamijeniti – 95 % vitraža bilo je razneseno. Ostatak štete uključuje svu izvornu drvenu građu koju je eksplozija otkinula, oštećenja na lažnom stropu i rasvjetnim tijelima, kao i drvenu konstrukciju koja podupire kosi krov, koji je ostao bez većine crijepova. Ipak, struktura zgrade ostala je čvrsta.

U crkvi sv. Josipa inače se okuplja nekoliko jezičnih zajednica. Tako se u njoj slave mise na francuskom i engleskom jeziku te na arapskom po maronitskom obredu.

Pomoć Crkvi u nevolji za popravak je izdvojila više od 300 tisuća eura, a kršćanskoj zajednici u Libanonu nakon eksplozije pomogla je s više od 5.3 milijuna eura, uključujući žurnu pomoć i obnovu crkvenih zgrada. Ta novčana pomoć dobiva na značaju kada se uzme u obzir da je libanonska funta izgubila 80 % vrijednosti u odnosu na američki dolar, objavljeno je na službenoj stranici Zaklade.