Budi dio naše mreže
Izbornik

Pakistan: Međureligijski skup u povodu ponovnoga otvaranja crkava

Lahore (IKA)

U povodu ponovnoga otvaranja crkava u Pakistanu nadbiskup Lahorea Sebastian Shaw priredio je u nedjelju 16. kolovoza međureligijski skup pred katedralom Srca Isusova, poručivši: „Ujedinjeni smo i u teškim vremenima koronavirusa”, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Shaw najavio je još 31. srpnja da će se crkve u Pandžabu ponovno otvoriti sredinom kolovoza, uz svečanosti u povodu Dana nezavisnosti, 14. kolovoza, i Uznesenja BDM, 15. kolovoza. Usto je vjernike pozvao na strogo pridržavanje epidemioloških mjera, te najavio da će mise biti kratke, uz sudjelovanje propisanog broja vjernika kako bi se omogućio sigurnosni razmak, ali će ih biti više u tijeku dana kako bi u njima mogli sudjelovati svi koji to žele.

Protekloga tjedna pakistanske su vlasti ublažile mnoge sigurnosne mjere, među njima i ograničenja vjerskih okupljanja. Tako je u katedrali u Lahoreu u subotu svečano proslavljeno Uznesenje Marijino, a sljedećega dana nadbiskup Shaw organizirao je svečanost na koju je pozvao predstavnike svih religija u Pandžabu.

Nadbiskup je sam otvorio vrata katedrale, simbolizirajući time ponovno otvaranje vrata svih crkava u Pakistanu. Uvodnu zahvalnu molitvu izrekao je anglikanski pastor Shahid Meraj, a okupljenima su se obratili i visoki predstavnici Sikha, muslimana, šijita i drugih. Nadbiskup Shaw zahvalio je vjernicima što su poštovali epidemiološke mjere koje je uvela vlada i zamolio da ih i nastave poštovati „kako bi spasili živote bližnjih”. „Premda pripadamo različitim religijama, svi smo braća i ujedinjeni smo i u teškim vremenima koronavirusa”, poručio je nadbiskup Shaw.

Crkve u Pakistanu zatvorene su za vjerska okupljanja 15. ožujka, i prije uvođenja službenih mjera. Neke su se zatim otvarale za nedjeljne mise. Vjerska okupljanja počela su u srpnju u Nadbiskupiji Karachi i Biskupiji Islamabad-Rawalpindi. Pakistan bilježi gotovo 290.000 slučajeva zaraze koronavirusom, od čijih je posljedica preminulo 6000 ljudi. Trenutačno je broj novozaraženih znatno smanjen, a 16. kolovoza preminulo je šest osoba.