Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo donirao medicinsku opremu katoličkoj bolnici u Africi

Siteki (IKA)

Sveti Otac Franjo donirao je medicinsku opremu Katoličkoj bolnici „Dobri Pastir“ u Sitekiju u Kraljevini Svaziju, objavio je u petak 13. kolovoza Vatican News.

Donacija sadrži dva prijenosna respiratora, deset kutija kirurških maski i deset kutija maski N95 te oksimetre.

Na Papinu gestu osvrnuo se biskup Manzinija José Luís Gerardo Ponce de León na svom mrežnom dnevniku. Podsjetio je da je Sveti Otac od početka pandemije preuzeo aktivnu i vodeću ulogu, otkazavši opće audijencije i pozivajući svijet na molitvu. Istaknuo je i „Statio Orbis“ – Papinu molitvu u samoći na Trgu sv. Petra 27. ožujka 2020., ustvrdivši da je to bila slika svijeta koji doživljava izolaciju, ali istovremeno slika pastira koji ostaje uz svoje stado. Mons. de León također je podsjetio da se Papa cijepio i zagovarao ravnopravnu dostupnost cjepiva.

Na taj način papa Franjo je stavio naglasak na „molitvu, cjepivo i solidarnost sa zdravstvenim sustavim po svemu svijetu“, napisao je biskup iz Svazija, dodajući da su mu na tomu duboko zahvalni kao i na njegovoj donaciji.

„U ovom trenutku na um mi dolaze Isusove riječi s kraja prispodobe o milosrdnom Samarijancu: ‚Idi pa i ti čini tako‘. Papin primjer „nije samo za vjerske vođe, nego za sve nas: kao ‚milosrdni Samarijanci‘ današnjice pozvani smo moliti se, poštivati protuepidemijske mjere, cijepiti se, ohrabriti druge da čine tako i podržati one kojima je to potrebno“, poručio je.

Biskup je na kraju blagoslovio sve, uključujući i osoblje Katoličke bolnice.

U Svaziju, zemlji s više od milijun stanovnika, od početka pandemije zabilježene su 34 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je više od 900 osoba. Kada su u siječnju 2021. na dva tjedna uvedene strože mjere, bilo je onemogućeno i slavlje misa s narodom. Dosad je dvije doze cjepiva primilo 7 % stanovništva, izvijestio je Vatican News.