Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo poslao brzojav sućuti za žrtve tornada u SAD-u

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo uputio je u ponedjeljak 13. prosinca 2021. brzojav sućuti za žrtve tornada koji je pogodio središnji i južni dio Sjedinjenih Američkih Država, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Nakon što je na Drugu adventsku nedjelju nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja rekao da moli „za žrtve tornada koji je pogodio Kentucky i druga područja SAD-a“, Papa je preko državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina uputio i brzojav sućuti  predsjedniku Biskupske konferencije SAD-a nadbiskupu Los Angelesa mons. Joséu Horaciju Gómezu.

Duboko ožalošćen, Papa je poručio da moli Svemogućega Boga da podari vječni mir poginulima te utjehu ožalošćenima kao i snagu svima pogođenima tom tragedijom.

Isto tako, izrazio je zahvalnost svim spasiocima koji ulažu velike napore te svima koji su uključeni u skrbi za ranjene, ožalošćene obitelji i one koji su ostali bez doma. Papa moli i da Bog radnicima podari snagu i velikodušnu upornost u službi braći i sestrama.

Smrtonosni niz tornada pogodio je pet američkih saveznih država –Illinois, Tennessee, Arkansas, Missouri, te najsnažnije pogođen Kentucky. Prema posljednjim informacijama poginulo je najmanje 100 osoba. Još uvijek je mnogo nestalih, a velika je i materijalna šteta. Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje. Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da je to najrazorniji tornado u povijesti te savezne države, objavio je Vatican News.