Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao novoga marsejskog nadbiskupa

Marseille (IKA)

Papa Franjo imenovao je u četvrtak 8. kolovoza mons. Jean-Marca Avelinea (60) novim nadbiskupom metropolitom Marseillea. Na toj dužnosti nasljeđuje nadbiskupa Georgesa Paula Pontiera, koji je u svibnju navršio 76 godina, te je Papa prihvatio njegovu ostavku.

Nadbiskup Pontier do lipnja je bio predsjednik Francuske biskupske konferencije a na čelu Marsejske nadbiskupije bio je od godine 2006.

Aveline je rođen u Alžiru, a u Marseilleu živi od godine 1966., gdje je i zaređen za svećenika 1984. Prije toga studirao je teologiju u Marseilleu, Avignonu i Parizu. Nadbiskup Pontier imenovao ga je 2007. svojim generalnim vikarom, a papa Franjo 2013. pomoćnim biskupom te lučke metropole. Usto je od 2008. do 2012. mons. Aveline bio savjetnik u Papinskom vijeću za međureligijski dijalog.

„Crkva u Marseilleu me pripremila i dovela do vjere“, kazao je nadbiskup Aveline u razgovoru za Vatican News te dodao da zbog toga prije svega želi zahvaliti Crkvi u Marseilleu i njezinim vjernicima i svećenicima. Novi je nadbiskup zahvalio i nadbiskupu Pontieru, od kojega je „naučio biskupski posao“. Vidjet ćemo stoga što nas čeka; trebat će čvrsto držati ruku Krista i stada, i nastaviti ići naprijed u hodu, zaključio je mons. Aveline, koji će u novu službu biti uveden 15. rujna.