Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na ekumenskoj molitvi u Južnom Sudanu: Tko nasljeduje Krista, uvijek izabire mir

Juba (IKA)

U okviru apostolskog putovanja u Južni Sudan, papa Franjo je u subotu 4. veljače 2023. sudjelovao na ekumenskoj molitvi u mauzoleju Johna Garanga u Jubi, s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i moderatorom Opće skupštine Škotske Crkve Ianom Greenshieldsom, izvijestio je Vatican News.

Ekumenskom molitvom završio je drugi dan Papinog pohoda i ekumenskog hodočašća mira u Južni Sudan. Više od 50 tisuća osoba različitih kršćanskih vjeroispovijesti koje se godinama zauzimaju u procesu pomirenja ostajući uz stanovništvo koje se suočava s teškom humanitarnom krizom, okupilo se moleći za mir u toj mladoj zemlji izmučenoj različitim sukobima.

Papa Franjo potaknuo je prisutne da razmisle od tri glagola.

Moliti

Prvi je – moliti. Sveti Otac primijetio je da molitva daje snagu da se ide naprijed, da se pobijedi vlastite strahova, da se čak i u tami nazre spasenje koje Bog već sada priprema. Štoviše – dodao je – molitva privlači Božje spasenje na ljude, a zagovorna molitva je vrsta molitve koju smo mi – kako je rekao – kao pastiri svetoga Božjeg naroda posebice dužni prakticirati. Pritom je potaknuo sve prisutne da se međusobno podupiru u tom nastojanju.

„U našim različitim vjeroispovijestima, osjećajmo se sjedinjeni među sobom, kao jedna obitelj, odgovorna moliti za sve.“

Djelovati

Govoreći o drugom glagolu – djelovati, papa Franjo je napomenuo da mir Božji nije samo primirje usred sukoba, nego bratsko zajedništvo koje proizlazi iz ujedinjenja, a ne asimiliranja; iz oprosta, a ne nadjačavanja; iz pomirenja, a ne nametanja.

Radimo neumorno – potaknuo je Papa – za mir na koji nas Isusov i Očev duh potiče da gradimo; mir koji integrira različitosti i promiče jedinstvo u pluralnosti.

„Tko nasljeduje Krista, uvijek bira mir; tko potiče rat i nasilje, izdaje Gospodina i niječe njegovo evanđelje.“

Stil koji nas Isus uči jasan je: ljubiti sve, budući da su svi ljubljeni od zajedničkoga Oca koji je na nebesima – dodao je.

Hoditi

Treći i posljednji glagol jest – hoditi. Papa je primijetio da su se u Južnom Sudanu kršćanske zajednice tijekom desetljeća snažno zauzimale u promicanju putova pomirenja, te im je zahvalio za to svjedočanstvo vjere proizišlo iz spoznaje, i to ne samo riječima nego i djelima, da prije povijesnih podjela postoji nepromjenjiva stvarnost, da smo kršćani.

Osvrnuvši se na ekumensku baštinu u Južnom Sudanu, papa Franjo je tu stvarnost opisao kao dragocjeno blago i hvalu imenu Isusovu, čin ljubavi prema Crkvi, univerzalni primjer za hod prema jedinstvu kršćana. Baština je to koju valja čuvati u istom duhu – istaknuo je Sveti Otac.

Pamćenje i zauzimanje

Na kraju je istaknuo još dvije riječi, ključne za nastavak hoda: pamćenje i zauzimanje. Pamćenje znači zajamčiti da koraci koje poduzimate slijede stope vaših prethodnika. Zauzimanje, pak, znači da idemo prema jedinstvu kada je ljubav konkretna, kada zajedno pomažemo onima na marginama, onima koji su ranjeni i odbačeni, objavio je Vatican News.