Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Pizzaballa: Izraelsko-palestinsko pitanje rješava se razgovorom

Jeruzalem (IKA)

Jeruzalemski latinski patrijarh Pierbattista Pizzaballa u razgovoru za Vatican News istaknuo je da se nasilje u Izraelu, premda s trenutačno manjim intenzitetom, i dalje nastavlja, no vrlo je teško predvidjeti kako će se situacija razvijati.

Ne vidim jednostavna rješenja. Situacija je sada mirnija, no zasigurno nije riješena. Židovi su, možda, vodili politiku prezira prema Arapima, a Arapi su se osjećali frustrirani i diskriminirani, što je sada eksplodiralo. Uzroci su uvijek isti, rekao je patrijarh Pizzaballa.

Uzrok je izraelsko-palestinsko pitanje, premda do nedavno nije bio dnevni međunarodni problem koji je trebalo rješavati i o njemu se nije razgovaralo. To pitanje nije nikada riješeno, kao što nikada nije riješeno pitanje budućnosti grada Jeruzalema. To su pitanja koja se ne rješavaju silom, ni nametanjem volje jedne strane, nego samo uz opći pristanak. Rana je bila pokrivena, no nikada nije zarasla, upozorio je patrijarh.

Uzroci su dakle uvijek isti i nikada nisu ozbiljno riješeni. Vojna rješenja, dugoročno, nisu donijela rješenje. Mislim da ni ovi sukobi neće donijeti rješenje, nego nove ruševine, frustraciju i osobito ogorčenje svih ljudi. Potrebno je pronaći druge načine. Moramo razgovarati jedni s drugima. Problem je što ne razgovaramo. Jedino što možemo jest moliti i sve ljude koje poznajemo pozvati da se pridruže molitvi, rekao je patrijarh.

Za svetkovinu Duhova, koja će biti za par dana, pripremamo posebno molitveno bdjenje za mir. Povezani smo sa svim našim župama, osobito s onom u Gazi o kojoj slušamo svaki dan. Organiziranje toga molitvenog lanca jedino je što možemo učiniti, osim, naravno, ponovno osuditi nasilje i pozvati na dijalog, napomenuo je na kraju razgovora jeruzalemski latinski patrijarh.