Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Rai: Tražimo istinu i pravdu

Beirut (IKA)

Točno godinu dana nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci maronitski patrijarh kardinal Béchara Rai predvodio je 4. kolovoza misu na mjestu nesreće, prenosi hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Kako je kazao, riječi pape Franje upućene Libanoncima na općoj audijenciji 4. kolovoza na poseban način zacjeljuju rane onih koji su pretrpjeli tu tragediju.

U nesrećama i katastrofama samo je Bog utjeha i nada, poručio je kardinal Rai. U propovijedi je naglasio kako traže istinu i pravdu. Zemlja će na ovome mjestu ostati uzdrmana dok ne saznamo istinu o onome što se dogodilo u luci u Beirutu, kazao je, ističući kako država duguje istinu svim Libanoncima. Patrijarh je pozvao nadležna tijela neka razjasne okolnosti koje su dovele do eksplozije nitrata 2020. godine, u kojoj je poginulo više od 200 osoba.

Svjedočimo jedinstvu kršćana i muslimana u vjernosti Libanonu, dodao je i kardinal. Zemljama svijeta je pak rekao – Libanon vapi za vama, spasite ga! Isto tako, zahvalio je sudionicima međunarodne konferencije u Parizu u organizaciji Francuske i Ujedinjenih naroda koja je prikupljala novčana sredstva za pomoć Libanonu.

Kako je rekao patrijarh Rai, ne žele se više boriti, već radije žele obnoviti Beirut – njegovu ljepotu, nasljeđe, umjetnost i zgrade, crkve i džamije. U velikim tragedijama i katastrofama vrijeme prestaje teći kronološki. Dani postaju godine, a godine vječnost. Ali, za Boga je vrijeme beskonačno. Bog nas milosrdno gleda, grli naše žrtve i privodi ih nježnošću svoga srca i svjetlu svoje slave, zaključio je kardinal Rai.