Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka Svjetskog vijeća Crkvi uoči Božića

Ženeva (IKA)

Privremeni glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi (WCC) prof. dr. Ioan Sauca uputio je uoči Božića poruku posvećenu teškom povijesnom trenutku koji čovječanstvo proživljava zbog pandemije bolesti Covid-19, prenosi Vatican News.

Kao u vrijeme Isusova rođenja, mnogo je razloga za strah i očaj, no u najmračnijim trenucima povijesti kršćani su često nalazili utjehu i nadu u Radosnoj vijesti o rođenju Spasitelja u Betlehemu, rekao je dr. Sauca.

Ove će godine proslava Božića u crkvama i obiteljima biti ometana fizičkim udaljenostima i drugim ograničenjima koja su potrebna kako bismo se zaštitili od koronavirusa. Oplakivat ćemo mnoge preminule u cijelom svijetu i izrazit ćemo svoju zahvalnost onima koji se predano i hrabro brinu za bolesne.

Pandemija je posvuda rastrgala društveno tkivo, donoseći masovnu nezaposlenost, pa i glad, razotkrivajući i pogoršavajući nejednakosti, sijući neslogu i kaos, podrivajući stabilnost vlada, rekao je dr. Sauca. To se događa dok nasilje i rat i dalje uništavaju cijele narode, uzrokujući sve veći broj izbjeglica i migranata, te ubijajući mnoge muškarce, žene i djecu. Ipak i u tim okolnostima glas anđela odzvanja na nebesima, s velikom radošću navješćujući Kristov dolazak.

Kao kršćani u tom jedinstvenom događaju rođenja Djeteta Isusa u pustom selu na periferiji Rimskoga Carstva, vidimo krhke početke svojeg otkupljenja. Kao vjernici naziremo Božji „da“ životu i zoru novoga života koji pobjeđuje smrt i očaj. Utjelovljenje je odlučujući Božji „da“ čovječanstvu i stvorenomu.

Stoga pozivam kršćane, sve muškarce i žene u svijetu, da se zauzmu kako bi strah ustupio mjesto radosti, te da ova godina žalosti, samoće i trpljenja donese nadu, hrabrost i ljubav u služenju pravdi i miru. Neka nam svetkovina Božića u svijetu patnje i smrti omogući da nađemo utjehu, da ponovno nađemo nadu i da s velikom vjerom u Isusovu rođenju uočimo pobjedu života i ljubavi, zaključio je dr. Sauca.

Ključne riječi:
poruka božić sauca wcc