Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji

Jeruzalem (IKA)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je uzvratni državni posjet Državi Izraelu obilaskom bazilike Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, gdje se susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.

Foto: Ured predsjednice RH

Obraćajući se kustosu Svete zemlje fra Francescu Pattonu, gvardijanu samostana fra Marcelu Cichineli i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši Srebrenoviću, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

Dodala je kako je, uz svetog Tavelića i blaženog Stepinca, dugačak popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji. „Mnogi su se istaknuli svetačkim životom i mučeništvom, pomažući bolesne i potrebite. Mnogi su radili kao znanstvenici i spisatelji povijesnih i religijskih publikacija, a spomenuti Dubrovčanin fra Drkolica obnovio je baziliku Kristova groba. Spomenut ću još i dva brata, hrvatska trgovca iz Bosne koji su otkupili Getsemanski vrt i dali ga na upravu franjevcima“.

Predsjednica je kazala kako je Sveta zemlja u samom temelju franjevačkog poslanja te kako su upravo franjevci bili uvijek pri ruci desecima milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta koji su u nju dolazili pronaći snagu utjehe i duhovne obnove.

„Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našega naroda“, naglasila je Predsjednica Republike, dodavši kako su franjevci neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

„Stoga s posebnom zahvalnošću uime Republike Hrvatske dodjeljujem večeras Povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Povelju je uime hrvatskih franjevaca primio fra Siniša Srebrenović. Zahvalio je Predsjednici što ih je posjetila i ukazala povjerenje u rad njihove misije: rad za kršćane koji su tamo i hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju.

„Kustodija Svete zemlje, i od Nikole Tavelića i Bonifacija iz Dubrovnika i drugih franjevaca koji su ostavili svoje život, svoj rad u Svetoj zemlji, ima svoje veze i možemo reći da smo ovdje ostavili i svoje korijene ovdje, 800 godina je duga naša prisutnost ovdje”, rekao je fra Siniša, prenosi Hina.

Osim fra Siniše, Predsjednicu su u obilasku bazilike Groba Isusova pratili i svećenici Armenske Crkve, jedne od kršćanskih Crkava koje upravljaju bazilikom. Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započet će u ponedjeljak 29. srpnja .