Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje hrvatske baštine u svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli

Santiago de Compostela (IKA)

U svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli povodom svečanosti u prigodi blagdana sv. Jakova, zaštitnika Španjolske, na poziv Nadbratovštine sv. Jakova, sudjelovala je prvi put hrvatska Bratovština sv. Jakova, koja je predstavila svoje aktivnosti i projekt Camino Hrvatska.

Kroz niz susreta, izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova predstavilo je bogatu hrvatsku Camino tradiciju štovanja sv. Jakova, stariju od 800 godina. Svečanu misno slavlje predvodio je rektor svetišta don José Fernández Lago,, koji je na početku mise, pozdravljajući sve okupljene hodočasnike na različitim jezicima, posebno je istaknuo nazočnost hrvatskih hodočasnika.

Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu i kojima hoda više od 1,5 milijuna ljudi godišnje, po cijeloj Europi. Taj projekt obnove srednjovjekovnih hodočasničkih puteva, kojima se iz Hrvatske išlo prema svetištu u Santiago de Composteli još od 1203. godine, započela je hrvatska bratovština sv. Jakova.

Izaslanstvo Bratovštine je u kraćem razgovoru primio nadbiskup Santiaga de Compostele Julian Barrio, koji im je udjelio svoj  blagoslov.

Detalje projekta Camino Hrvatska, s dionicama Camino Imota, Camino Krk, Camino Podravina te novom dionicom Camino Šibenik, izaslanstvo Bratovštine  predstavilo je  direkciji fundacije Jacobeo koja djeluje pri regionalnoj vladi Galicije. Direktorica fundacije Cecilia Pereira iskazala je izrazito zanimanje za detalje hrvatske Camino rute i dogovorena je  suradnja na razvoju i promociji Camino baštine kao zajedničkog europskog naslijeđa. “Izuzetna nam je čast što je naša Bratovština pozvana među uski krug suosnivača Europske federacije Camino udruga”, izjavila je nakon sastanka dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova Zorana Mlikota.

Na radnom sastanku s predsjednikom Nadbratovštine sv. Jakova Franciscom Duránom predstavljena je hrvatska Camino baština, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te su dogovorene još intenzivnije zajedničke aktivnosti.

Kruna svih događanja predstavljala bila je svečana misa prigodom blagdana Ukazanja sv. Jakova tijekom koje je zazivnu molitvu predvodila hrvatska Bratovština sv. Jakova, kao jedna od rijetkih bratovština izvan Španjolske kojoj je iskazana čast da predvodi tu tradicionalnu ceremoniju. Izaslanstvo Bratovštine predvodio je predsjednik Ante Blažević, a molitvu na španjolskom jeziku pročitao je nakon evanđelja tajnik Vedran Pražen.

U homiliji nakon molitve rektor svetišta don Jose nastavio je govariti o temama i simbolima koji su istaknuti u zazivnoj molitvi: školjka, hodočasnički štap i kadionica. Taj je blagdan jedna od rijetkih prigoda kada se koristi velika kadionica „Botafumeiro“, po kojoj je poznata katedrala u Santiago de Composteli.