Budi dio naše mreže
Izbornik

Prekinuta devetnica svetom Josipu u Subotici

Subotica (IKA)

U subotičkoj je župi sv. Roka zbog proglašenog izvanrednog stanja u zemlji prekinuta drevna devetnica u čast sv. Josipu. U prvih šest dana devetnice sudjelovali su brojni vjernici. Ovogodišnje geslo devetnice je „Sv. Josip – sve za Isusa“, a teme su euharistijske.

Naime, kako je rekao župnik mons. Andrija Anišić ovogodišnja devetnica je svojevrsna priprava za 52. Međunarodni euharistijski kongres koji bi se trebao održati ove jeseni u Budimpešti.


Materijali za teme propovjednicima uzete su iz dokumenta koji je objavila Teološka komisija Papinskog odbora za međunarodne euharistijske kongrese pod naslovom  Svi su moji izvori u Tebi« – Euharistija, vrelo života i poslanja Crkve. Radi se o teološko-pastoralnim razmatranjima koji trebaju svim vjernicima pomoći da se što bolje pripreme za taj Kongres. Propovjednici su se služili tekstom u prijevodu biskupa, mons. Ivana Šaška, a koji je objavio Hrvatski institut za liturgijski pastoral.

Propovjednici su bili svećenici subotičke biskupije i vlč. Mihael Sokol, tajnik beogradskog nadbiskupa. U subotu, 14. ožujka, u okviru devetnice jedanaest trudnica sudjelovalo je sa svojim muževima i djecom u svetoj misi, a na kraju mise primile su i poseban blagoslov „žena prije poroda“ prema obredniku Blagoslovi.


Zanimljivo je da je putem društvenih mreža zatražila blagoslov i jedna trudnica iz Amerike, koja je svetu misu i blagoslov pratila putem interneta na Radio Mariji.


Svaku večer u posvetnoj molitvi sv. Josipu pape Lava XIII. okupljeni štovatelji sv. Josipa posebno su molili njegov zagovor za oboljele od koronavirusa i za prestanak njegovog širenja te za liječnike i medicinske sestre koje pomažu oboljelima od toga virusa kao i za sve koji trpe zbog posljedica toga virusa.

Tijekom devetnice u crkvi je bio je izložen na hrvatskom jeziku i veliki promidžbeni plakat za 52. Međunarodni euharistijski kongres koji je za tu prigodu nabavio župnik Jožef Sakaly, župnik subotičke župe Isusa Radnika.

Dr. Ivica Ivanković Radak prikazao je misu za pokojnog biskupa Lajču Budanovića o 62. obljetnici njegove smrti, ali je ova misa bila bez naroda, kao što će i biti preostale mise do kraja devetnice.


Naime, proglašenjem izvanrednog stanja u zemlji zabranjena su veća okupljanja vjernika i građana. Zbog toga ograničenja izostat će ove godine i proslava sv. Josipa, kao zaštitnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, kao i tradicionalni dolazak na devetnicu biskupa subotičkog mons. Janoša Penzeša.