Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo kubanski kardinal Jaime Ortega

Havana (IKA)

Umirovljeni havanski nadbiskup kardinal Jaime Ortega Alamino umro je u petak 26. srpnja u Havanni u 83. godini života, od posljedica teške bolesti, priopćio je njegov nasljednik nadbiskup Juan Garcia Rodriguez.

Kardinal Ortega gotovo 35 godina bio je na čelu havanske mjesne Crkve, te kao nadbiskup glavnoga grada od godine 1981. slovio kao utjecajni lik u političkim reformama te bio sugovornik i kubanskih vlasti i opozicije. Nadbiskup Garcia „s ljubavlju i zahvalnošću“ osvrnuo se na svoga predšasnika koji će „ljubaznošću, jasnoćom i svjedočanstvom svoga svećeništva svima ostati u sjećanju“, prenosi Vatican News.

Kardinal Ortega privukao je pozornost javnosti između ostaloga i godine 2010. kada je u jednom članku upozorio kubanske vlasti na provedbu reformi. Izravni razgovori s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom kasnije su doveli do smanjenja broja napada, provokacija i pritisaka na opozicijsku skupinu „Dame u bijelom“. Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Ortege tek u travnju 2016., kada je već imao 79 godina.

Jaime Ortega Alamino zaređen je za svećenika godine 1964., 1966. proveo je osam mjeseci u radnom logoru, krajem 1978. papa sv. Ivan Pavao II. imenovao ga je biskupom Pinar del Rija, zaređen je za biskupa 1979. a u studenome 1981. imenovan havanskim nadbiskupom, te se nastavio osobito zauzimati u pastoralu mladih. Godine 1994. sv. Ivan Pavao II. uveo ga je u Kardinalski zbor, a bilo je to prvo i dosad jedino imenovanje kardinalom nekog Kubanca od Kubanske revolucije 1959. Godine 2005. i 2013. kardinal Ortega sudjelovao je u konklavama za izbor pape. Nakon posljednje konklave Ortega je objavio govor koji je tadašnji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio održao pred kardinalima u Rimu i koji ga je učinio jednim od favorita.

Kubanski biskupi u tri su navrata izabrali Ortegu na čelo biskupske konferencije. Vrhunci u njegovoj službi su posjeti papa Ivana Pavla II. (1988.), Benedikta XVI. (2012.) i Franje (2015.) tom karipskom otoku kojim od godine 1961. vlada komunistički režim.

Smrću kardinala Ortege Kardinalski zbor ima još 217 članova, među kojima je 120 mlađih od 80 godina.

Ključne riječi:
Kuba umro kardinal Ortega