Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo rumunjski biskup Florentin Crihălmeanu

Cluj-Napoca (IKA)

Biskup grkokatoličke Biskupije Cluj-Gherla u Rumunjskoj Florentin Crihălmeanu iznenada je preminuo u utorak 12. siječnja 2021. u samostanu Kongregacije sestara Majke Božje u Cluj-Napoca, izvijestio je Tiskovni ured Grkokatoličkog ordinarijata Cluj-Gerla.

Unatoč tome što se nakon zaraze Covidom-19 zdravlje biskupa popravilo i približio se kraju razdoblja izolacije, nastala je akutna kardiovaskularna kriza i biskup je preminuo, navodi se u priopćenju iz ordinarijata.

„Svećenici, redovnici i svi vjernici grkokatoličke Biskupije Cluj-Gherla smatraju njegov odlazak velikim gubitkom, ali, vjerujući u Uskrsloga Spasitelja Isusa Krista, ujedinjuju se u molitvi za dušu svog marljivog, brižnog i poniznog Arhijereja. Nadamo se da će ovo bolno iskustvo, proživljeno u svjetlu vjere i Uskrsnuća, donijeti jedinstvo i mir u duše svih koji su ga poznavali, koji su iskusili njegovo duhovno vodstvo, koji su mu se divili i častili ga zbog njegove odanosti Kristu i Njegovoj Crkvi“, ističe se u priopćenju Tiskovnoga ureda koje potpisuje o. Daniel Avram.

Florentin Crihălmeanu rođen je 17. rujna 1959.u Iasiju, Rumunjska, od oca grkokatolika i majke rimokatolkinje. Završio je školu u Cluj-Napoci 1978., obanšao vojničku službu u Turdi 1978-1979., diplomirao na Tehnološkom fakultetu u Cluj-Napoci i radio kao inženjer do 1990. Započeo je privatno učenje teologije te ređen za grkokatoličkog svećenika u rujnu 1990., nakon pada komunističkog režima u Rumunjskoj, kada je Grkokatolička Crkva izašla iz katakombi i ponovno zaživjela. Upućen je odmah na studij u Rim i postigao licencijat 1994. na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Po povratku u domovinu bio je profesorom u sjemeništu u Cluj-Napoci i Sveučilištu Babes-Bolyai. Imenovan je pomoćnim vladikom Eparhije Cluj-Gherla u studenome 1996., a zaredio ga je za biskupa papa sv. Ivan Pavao II. u bazilici Sv. Petra u Vatikanu. Godine 2002. imenovan je biskupom Eparhije Cluj-Gherla.