Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen sv. Ante u samostanu hercegovačkih franjevaca u Chicagu

Chicago (IKA)

U nedjelju 13. lipnja u samostanu hercegovačkih franjevaca u Chicagu svečano je proslavljena svetkovina sv. Ante koji je zaštitnik te središnje kuće Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi. Uz nazočnost stotina vjernika iz hrvatskih katoličkih zajednica iz Chicaga i Milwaukeea, svetu je misu predslavio fra Dragan Bolčić, odnedavno župni vikar u hrvatskoj župi Srca Isusova u Chicagu.

Suslavili su o. kustos fra Jozo Grbeš, zatim o. gvardijan fra Nenad Galić te još desetak svećenika franjevaca.

U svojoj propovijedi fra Dragan je govorio o nekim bitnim osobinama koje su krasile lik sv. Ante, a koje i nama danas trebaju progovarati. Na osobit način je istaknuo krepost poniznosti te svečevu spremnost da u svoje krilo primi Isusa pa ga onda donese i u svijet. Pozvao je vjernike da imaju otvorene oči srca i duha kako bi vidjeli na koji se način ta misija može u svijetu ostvariti.
Blagoslov djece na kraju mise

Pod svetom misom pjevao je zbor pod ravnanjem bogoslova fra Slavena Tomića. Bogoslov fra Slavko Anđelić je pak uredio liturgijski dio slavlja. Prisutnima se obratio i kustos fra Jozo, zahvalivši svima koji iz godine u godinu neumorno pomažu organizaciju ovog lijepog duhovnog susreta naše hrvatske katoličke zajednice na obalama jezera Michigan.

Na kraju svete mise fra Dragan je blagoslovio mnoštvo djece koji su se za ovu prigodu okupili na svetoj misi, a druženje je nastavljeno do kasno u noć.

Fra Antonio Musa: Radujemo se ovom mnoštvu vjernika na proslavi blagdana sv. Ante
“Samostan sv. Ante u Chicagu jedan je od rijetkih hrvatskih kutaka u iseljeništvu koji je dom jednoj organiziranoj Crkvenoj instituciji – Franjevačkoj Kustodiji Svete Obitelji. Fratri, iako u Americi prisutni više od stotinu godina, tek od 1944. imaju ovaj kutak zemlje koji je njihov dom i njihovo duhovno središte. Raduje pak vidjeti tolike vjernike koji u ovom fratarskom krilu također pronalaze dom svojoj duši. Dokaz je to da su oni koji su ovaj narod služili prije nas to činili časno i požrtvovno. Ohrabreni ovom svješću i mi nastavljamo dalje pod zagovorom našeg zaštitnika sv. Ante Padovanskog”, kazao je fra Antonio Musa.