Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva kršćanka s generalskim činom u povijesti pakistanske vojske

Islamabad (IKA)

U muslimanskom Pakistanu prvi put u povijesti kršćanka je unaprijeđena u čin brigadne generalice, izvijestila je u srijedu 5. lipnja KNA.

Helen Mary Roberts čak je prva žena pripadnica neke manjinske skupine kojoj je dodijeljen taj status, prenosi KNA vijest azijske katoličke tiskovne službe UcanewsU Pakistanu muslimani čine više od 95 posto ukupnog pučanstva koje broji oko 245 milijuna.

„Brigadirka Helen Mary Roberts svojim je teškim radom dokazala da pakistanske žene ni u kojem području nisu slabije od muškaraca”, navode se u izvješću riječi predsjednika pakistanske vlade Shehbaza Sharifa. Dodao je kako je na nju ponosna cijela nacija, uključujući i pakistansku kršćansku zajednicu.

Borac za ljudska prava i član Centra za socijalnu pravednost, interesne skupine za manjine u glavnom pakistanskom gradu Islamabadu Nazir William je poručio: „Ovo će predstavljati ohrabrenje za kršćansku zajednicu”.

Roberts već 26 godina radi kao patologinja u sanitetskoj postrojbi pakistanske vojske. Oružane snage u Pakistanu na glasu su kao politički utjecajne. U Pakistanu je u posljednje vrijeme više puta došlo do nasilja usmjerenog protiv kršćana. Krajem svibnja nekoliko stotina muslimana u pokrajini Punjab nanijelo je ozljede 74-godišnjem kršćaninu zbog navodnog bogohuljenja. Žrtva je u međuvremenu podlegla ozljedama.

Predsjednik Pakistanske biskupske konferencije biskup Hyderabada Samson Shukardin nedavno je zatražio veći međunarodni pritisak na vlasti u Islamabadu kako bi se zaustavila zloporaba zakonskih odredbi o bogohuljenju i s tim povezanog nasilja nad vjerskim skupinama, izvijestila je u srijedu 5. lipnja KNA.