Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi blagoslov zemljoradnika i traktora u Tavankutu

Tavankut (IKA)

Blagoslov zemljoradnika, traktora i vatrogasnog vozila održan je u srijedu 19. listopada u Župi Presvetog Srca Isusova u Tavankutu.

Večernje misno slavlje uoči spomendana sv. Vendelina predvodio je župnik Marijan Vukov u koncelebraciji domaćega sina vlč. Tomislava Vojnića Mijatova. Na misi su se okupili vjernici, zemljoradnici i vatrogasci iz Tavankuta, Mirgeša i Subotice.

U propovijedi vlč. Vojnić osvrnuo se na starozavjetnog proroka Hagaja po kojem je Bog progovorio narodu zbog uništenog Hrama, da razmotre svoje puteve jer siju mnogo a malo dovoze; htjeli su obilje, a malo je rodilo te je Bog dozvao sušu na zemlju i nebo je uskratilo rosu.

„Izraelci su bili zahvalni za zemlju u kojoj su živjeli, ali su bili svjesni da zemlja pripada Bogu. Na zemlji se događa suživot čovjeka i čovjeka te čovjeka i Boga. Prekid odnosa poslušnosti i suradnje čovjeka s Bogom očituje se izopačenjem ljudskog odnosa prema zemlji. Zemlja se suši i postaje neplodna. Blagoslovljen i sretan život može se postići samo ako poštujemo zemlju, ako je ne iscrpljujemo do zadnje kapi života. I zato danas po zagovoru svetog Vendelina, zaštitniku zemljoradnika, pastira, stoke, žitarica, polja, molimo Boga da izlije blagoslov na naša polja, njive, šume, imanja“, istaknuo je vlč. Vojnić.

Na kraju mise izmoljene su Litanije sv. Vendelina te su blagoslovljeni zemljoradnici, traktori i vatrogasno vozilo. Župni zbor na čelu s Elizabetom Balažević predvodio je liturgijsko pjevanje.

Uslijedilo je prigodno predavanje na Etno salašu Balažević. Moderator predavanja bio je zamjenik Pokrajinskog tajnika za poljoprivredu dr. Mladen Petreš, a izlagali su dipl. inž. Damir Varga iz Poljoprivredno savjetodavne službe te prof. dr. Mila Grahovac s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Zemljoradnici su imali prilike čuti o mogućnosti prevencije  aflatoksina u kukuruzu primjenom bioagenasa. Nakon predavanja priređeno je druženje i večera.