Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi pastoralni posjet jeruzalemskoga latinskog patrijarha Jordanu

Amman (IKA)

Latinski patrijarh Jeruzalema nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, OFM, boravi u Jordanu u dvotjednom pastoralnom pohodu, što je njegov prvi posjet ovoj državi otkako je 24. listopada 2020. imenovan poglavarom latinske Crkve u Svetoj zemlji, objavio je Vatican News, a prenijela Nedjelja.

Dva dana po dolasku u Amman nadbiskup Pizzaballa je 9. siječnja 2021. predvodio tradicionalno hodočašće na mjesto na rijeci Jordanu, na kojem je, prema jednoj od predaja, Isus kršten te je predslavio misu u crkvi krštenja. Zbog pandemije covida-19 nije sudjelovalo mnogo vjernika, nego je svečanost izravno prenošena putem interneta.

Među nazočnim dužnosnicima bili su poglavari i predstavnici mjesnih katoličkih Crkava i drugih kršćanskih Crkava, otpravnik poslova Nuncijature u Jordanu biskup Mauro Lalli i glavni tajnik jordanskog Ministarstva turizma Imad Hijazin.

Susret s kraljem Abdullahom

Potom se 10. siječnja latinski patrijarh Jeruzalema virtualno susreo s jordanskim kraljem Abdullahom, čuvarom islamskih i kršćanskih svetih mjesta u Jeruzalemu, koji je čestitao nadbiskupu Pizzaballi na nedavnom imenovanju. Tijekom susreta kralj je pohvalio jordanske duboko ukorijenjene veze s papom Franjom i Svetom Stolicom, ističući njihovu zajedničku posvećenost miru i umjerenosti nasuprot nasilju. Također je ukazao na važnu ulogu Jeruzalemskoga latinskoga patrijarhata i ostalih Crkava u Jeruzalemu u promoviranju jedinstva među Jeruzalemcima, što je, kako je rekao, ključ međureligijskoga sklada i za očuvanje povijesnoga i pravnoga „statusa quo“ u Svetom Gradu.

Susret s lokalnim svećenicima

Prema katoličkoj arapskoj mrežnoj stranici abouna.org, 11. siječnja, patrijarh Pizzaballa susreo se s grupom lokalnih svećenika na videokonferenciji. U susret je uveo vikar Latinskoga patrijarhata za Jordan biskup William Shomali. U svom obraćanju patrijarh Pizzaballa govorio je o pastoralnim planovima, koji obuhvaćaju, između ostalog, uključivanje svećenika i laika zajedno u pastoralne aktivnosti Patrijarhata. O tomu su dalje razgovarali svećenici tijekom susreta. Patrijarh je sa svoje strane naglasio spremnost da zajedno sa svim svećenstvom radi na poboljšanju pastoralnih, kulturnih, duhovnih i humanitarnih službi institucija Patrijarhata.

Nadbiskup se 12. siječnja susreo sa svećenicima i crkvenim pravnicima koji rade na Latinskom crkvenom sudu u Ammanu i bio informiran o njegovim aktivnostima.

Također je posjetio vodstvo škola Patrijarhata u Jordanu, gdje je bio upoznat s njihovom trenutnom situacijom i budućim perspektivama, te ured Financijskog odbora Latinskog vikarijata u jordanskom glavnom gradu.

Posjet nadbiskupa Pizzaballe Jordanu završit će 21. siječnja, prenijela je Nedjelja.