Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnji odbor njemačkih katolika ustraje na Sinodalnom hodu

Berlin (IKA)

Središnji odbor njemačkih katolika ustraje na nastavku reformskog procesa pod nazivom Sinodalni hod unatoč kritikama iz Vatikana, objavila je KNA.

“U Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj posljednjih je godina postalo jasno da se samo unutar sadržajne i strukturne obnove može utrti put koji će Crkvu opet učiniti vjerodostojnom”, izjavila je predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK) Irme Stetter-Karp u petak 9. prosinca u Berlinu, na otvaranju jesenske opće skupštine odbora. Time je reagirala na kritike više kardinala u Vatikanu koji su izrazili nezadovoljstvo Sinodalnim hodom tijekom boravka njemačkih biskupa u posjetu ad limina u studenome.

Nasuprot kritikama iz Vatikana, Stetter-Karp je izrazila zadovoljstvo potezima njemačkih biskupa, primjerice reformom crkvenoga radnog prava, donešenom u studenome, kojom se zaposlene u crkvenoj službi koji su se ponovno oženili ili žive u homoseksualnoj zajednici štiti od otkaza. Smatra da je takav potez već odavno potreban, a istodobno je ocijenila da pitanja poput posljedica istupanja iz Crkve još nisu riješena na zadovoljavajući način.

Središnji odbor njemačkih katolika traži od države da se snažnije uključi u procese suočavanja sa seksualnim nasiljem. Najviše predstavničko tijelo njemačkih katolika poručuje kako se pitanje seksualnog nasilja u Crkvi i jednakopravnost spolova ne tiču samo Njemačke, stoga namjeravaju o njima razgovarati s partnerima na europskoj razini u pripremi svjetske sinode 2024. u Rimu. Njemački katolici žele dokazati da su Sinodalni hod u Njemačkoj i Svjetska sinoda usko povezani.

Sinodalni hod pokrenuli su njemački biskupi 2019. kao proces u kojemu zajedno s vjernicima žele raspravljati o važnim pitanjima i potaknuti reformske procese unutar Crkve. Kao najvažnija među tim pitanjima navedeni su zloporaba moći, seksualni moral, celibat i uloga žene.

Središnji odbor njemačkih katolika traži i odlučnije poteze u zaštiti okoliša i podupire prosvjednike koji upozoravaju na klimatske promjene, a upozorava i na manjak stanova u Njemačkoj i poziva Crkvu da se u tom smislu više angažira.