Budi dio naše mreže
Izbornik

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i vatikanski mediji o vremenu nakon pandemije

Rim (IKA)

U Rimu se 9. lipnja održao susret Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i vatikanskih medija o pripremi mjesnih Crkava za vrijeme nakon pandemije koronavirusa, objavio je Vatican News.

Međusobno dijeljenje informacija, no i priprema zajedničkoga stava kako bi se gradila budućnost nakon pandemije; oblikovanje ključne teme koja se može podijeliti s cijelim čovječanstvom, počevši od pretpostavke da je, kako kaže papa Franjo, sve povezano. To su ciljevi koji Crkvu vide u prvom planu kroz Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Vatikansko povjerenstvo za Covid-19 koje je Papa osnovao ad hoc, o kojima se razgovaralo na susretu. Na njemu su prisustvovali i prefekt Dikasterija kardinal Peter Turkson, dotajnik mons. Segundo Tejado Muñoz i glavni tajnik Međunarodnoga Caritasa Aloysius John.

Pandemija je svjetski događaj koji je razbio nejasnu ravnotežu vrlo krhke međunarodne šahovske ploče koja uključuje sve stvarnosti i sektore. Crkva zbog te situacije osjeća još veći izazov za djelovanje na pet kontinenata kroz akciju koja bi bila što raširenija i sposobna dosegnuti najsiromašnije stvarnosti. Temeljno je djelovanje Caritasa koji uz mjesne Crkve promiče projekte pomoći. Prvi je cilj vratiti ljudima dostojanstvo, osiguravajući hranu, zdravstveni i higijenski materijal. Potom osigurati informacije koje su potrebne za obuzdavanje virusa. Obzor prema kojem treba gledati i istovremeno veza koju treba što snažnije držati jest bratstvo, to jest osjećaj pripadnosti jednoj ljudskoj obitelji koja omogućuje kolektivno i osobno zauzimanje.

“Pronašao sam vezu između Benedikta XVI. i pape Franje”, rekao je kardinal Turkson u razgovoru za Radio Vatikan i istaknuo kako “Benedikt u svojem govoru o nadi kaže da govoriti o nadi znači govoriti o budućnosti i ne može se govoriti o budućnosti a da se ne govori o Bogu, što neminovno vodi razgovoru o čovjeku. Iz te pretpostavke razvija se na 5 kontinenata djelovanje mjesnih Crkvi i Caritasa. Radi se o dostojanstvu, informacijama i bratstvu.”

Papa Franjo je 20. ožujka zatražio od Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja da osnuje Povjerenstvo u suradnji s drugim Dikasterijima Rimske kurije i drugim ustanovama kako bi se izrazila zabrinutost i ljubav Crkve za cijelu ljudsku obitelj u odnosu na pandemiju koronavirusa, osobito kroz analizu i promišljanje o društveno-gospodarskim i kulturnim izazovima za budućnost i kroz prijedlog smjernica za suočavanje s njima, objavio je Vatican News.