Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac imenovao mons. Joséa Ornelasa biskupom Leirije–Fátime

Vatikan (IKA)

Papa Franjo prihvatio je odreknuće upravljanja biskupijom Leiria–Fátima kardinala Antónija Augusta dos Santosa Marta te je ujedno njegovim nasljednikom imenovao predsjednika Portugalske biskupske konferencije, dosadašnjeg biskupa Setúbala, Joséa Ornelasa Carvalha, objavio je 28. siječnja 2022. Tiskovni ured Svete Stolice.

Dosadašnji biskup kardinal Marto ove godine navršava 75 godina – kanonsku dob za odreknuće od službe. Biskupom ga je imenovao 2000. godine sv. Ivan Pavao II., a kardinalom 2018. papa Franjo. Biskup Leirije–Fátime bio je od 2006. godine.

Novi biskup mons. José Ornelas Carvalho, S.C.I., rođen je 5. siječnja 1954. u Porto da Cruzu (Madeira), u biskupiji Funchal.

Nakon što je prvu formaciju prošao u sjemeništu rodne biskupije (1964. – 1967.), nastavio ju je u Družbi svećenika Srca Isusova – dehonijanicma. Svečane zavjete položio je 29. rujna 1972. Nakon završetka studija filozofije i teologije u Lisabonu, doktorirao je na Biblijskom institutu u Rimu. Za svećenika je zaređen 9. kolovoza 1981. Obnašao je razne službe na portugalskim učilištima i u svojoj Družbi. Među ostalim, službu vrhovnog generala dehonijanaca obnašao je 2003. – 2015.

Papa Franjo imenovao ga je 24. kolovoza 2015. biskupom Setúbala, a dva mjeseca kasnije primio je red episkopata. Od lipnja 2020. predsjednik je Portugalske biskupske konferencije.

Biskupija Leiria–Fátima, u kojoj će odsad služiti, pripada Lisabonskoj metropoliji. Prostire se na 1700 četvornih kilometara i ima oko 302 tisuće stanovnika. Podijeljena je u 73 župe, a na njezinom području nalazi se i Svetište Gospe Fatimske, jedno od najvećih i najposjećenijih svjetskih marijanskih svetišta.