Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetsko vijeće Crkava poziva na ekumensku molitvu 15. kolovoza za ponovno ujedinjenje Koreje

Seul/Pjongjang (IKA)

U petak 13. kolovoza Svjetsko vijeće Crkava (WCC) pozvalo je sve vjernike, kao i ostale ljude dobre volje diljem svijeta, da u nedjelju 15. kolovoza zajednički mole za ponovno ujedinjenje korejskog poluotoka mirnim putem, javlja Vatican News u petak 13. kolovoza.

Molitva će se održati na 76. godišnjicu Dana oslobođenja, odnosno na dan kad je Koreja stekla neovisnost od Japana, koji je anektirao korejski poluotok 1910. godine i vladao njim do 1945. godine.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu

Ironično, 15. kolovoza obilježava se i dan kad je poluotok podijeljen na sjeverni i južni dio, odnosno na dvije države.
Naime, nakon kapitulacije Japana krajem Drugog svjetskog rata, 1945., Sjedinjene Države i Sovjetski Savez privremeno su podijelile korejski poluotok duž 38. paralele. Sjevernom Korejom upravljao je SSSR, a Južna Koreja bila je pod ingerencijom SAD-a. Napori o ponovnom ujedinjenju korejskog poluotoka propali su 1947. godine zbog neslaganja SAD-a i SSSR-a u predloženim rješenjima.

U međuvremenu, s jačanjem napetosti između dviju Koreja, Sjeverna Koreja je 1950. napala Južnu Koreju. Oružani sukob trajao je do 1953. godine i odnio je oko 4 milijuna života i podijelio 10 milijuna obitelji. Rat je završio 27. srpnja 1953. primirjem, ali ne i mirovnim ugovorom. Stoga su dva susjeda tehnički još uvijek u ratu.

Molitva za liječenje rana podjele korejskog poluotoka

Stoga crkve u Južnoj Koreji (Republici Koreji) svake godine 15. kolovoza godišnjicu obilježavaju posebnom molitvom za mir i ponovnim ujedinjenjem Koreje. U skladu s tim, Svjetsko vijeće Crkava pozvalo je svoje članove diljem svijeta da prevedu tekst molitve na svoje jezike i podijele ga članovima u svojim zajednicama. Molitvu za liječenje rana podjele korejskog poluotoka pripremilo je Nacionalno vijeće Crkava u Koreji (NCCK) i Korejska kršćanska federacija (KCF).

„Volimo korejski poluotok na kojem dijelimo smijeh i suze. Ova zemlja stenje od rana podjele, jer je mržnja duboko u nama. Sile koje promiču podjelu blokiraju naše korake prema miru. Molimo se da rane podjele zacijele. Pomozi nam Kriste da prevladamo ideološke sukobe svojom Ljubavlju, porazite sile zla koje blokiraju put miru“, stoji, među ostalim, u molitvi ove godine.

Molitva za liječenje rana podjele korejskog poluotoka završava riječima: „Iako nas je bodljikava žica razdvojila, znamo da su naš duh i srce povezani u Gospodinu. Pomozi nam Gospodine da zajedno u miru i praštanju koračamo ka Kraljevstvu Božjem“.

U Južnoj Koreji danas živi oko 6 milijuna katolika

Inače, u Sjevernoj Koreji (Narodnoj Republici Koreji) prema dostupnim podacima Korejskog katoličkog udruženja (KCA) ima tek oko 3.000 katolika, a UN-ovi podaci govore da je tamo tek 800 katolika, te ju južnokorejski katolici nazivaju „crkvom šutnje“.

The CIA World Factbook prenosi da, prema njihovim podacima iz srpnja 2021., u Sjevernoj Koreji živi 25,8 milijuna stanovnika, a u Južnoj Koreji 51,7 milijuna stanovnika. S druge strane, prema podacima Korejske katoličke biskupske konferencije (CBCK), koja je dobila ime po cijelom poluotoku i apostolski pokriva obje zemlje, u Južnoj Koreji je danas gotovo 6 milijuna katolika ili 11 posto od ukupnog stanovništva. Inače, CBCK godinama organizira više inicijativa po pitanju pomirbe dvaju Koreja, mise, devetnice, ali i šalje značajnu humanitarnu pomoć stanovništvu Sjeverne Koreje pogođenog glađu još od 90-tih godina prošlog stoljeća.

Štoviše, 1997. godine CBCK je osnovala i Posebno povjerenstvo za pomirenje korejskog naroda.

Papa Franjo – veliki zagovornik mira na korejskom poluotoku

Naime, korejski biskupi su uvijek zagovarali pomirenje između dviju vlada, poglavito u trenucima najveće napetosti između službenog Pjongjanga na sjeveru i Seula na jugu. I papa Franjo je, također, veliki zagovornik mira na korejskom poluotoku, kao i ujedinjenja istog. U svome apostolskom putovanju Južnoj Koreji 2014. godine gdje je, među ostalim, nazočio i Azijskom danu mladih u Daejeonu.

„Isus traži od nas da vjerujemo da su oprost ta vrata koje vode do pomirenja“, kazao je papa Franjo u homiliji u katedrali Myeondong u Seulu, posljednjega dana posjeta Južnoj Koreji (14. – 18. kolovoza 2014.),  izvijestio je Vatican News u petak 13. kolovoza.