Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanska Cascia na poseban način proslavila spomendan svete Rite

Cascia (IKA)

U Crkvi se u petak 22. svibnja obilježio liturgijski spomendan svete Rite iz Cascie. Ove se godine u tom talijanskom gradiću u pokrajini Umbriji, ta svetica, zaštitnicu bespomoćnih i beznadnih slučajeva, slavila drukčije, u skladu s odredbama donesenima zbog pandemije koronavirusa; stoga je sudjelovanje dopušteno ograničenom broju vjernika, javlja hrvatsko izdanje Vatican Newsa.


Bogat program proslave svete Rite započeo je porukom i čestitkom redovnica svim vjernicima, štovateljima te svetice. Na početku proslave održala se svečana misa koju je predvodio nadbiskup Renato Boccardo, a nakon koje je održana tradicionalna posveta ružā, uz jednu novost.

Ove će godine, naime, ruže poslati diljem Italije: predsjednicima pokrajinā, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije, kao i predsjednicima pokrajinskih biskupskih konferencija, predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade. Jedna će biti darovana gradonačelniku Cascie, a pet ruža, koje simboliziraju pet kontinenata, bit će poslano papi Franji, kao čuvaru kršćanskoga naroda u svijetu. Poslijepodne je služena sveta misa za dobročinitelje Svetišta svete Rite, koju je predvodio otac Bernardino Pinciaroli, rektor bazilike.


“Zdravstvena kriza nije postavila prepreke vjeri, štoviše, zbog nje su iznađeni novi načini njezina izražavanja”, istaknula je u razgovoru za Radio Vatican poglavarica samostana svete Rite u Cascii, sestra Maria Rosa Bernardinis.
“Vjera nije nikada naišla na prepreke; ona je skok koji nam daje da idemo dalje od prepreka. To možemo vidjeti i u životu svete Rite. Uvijek ju je podupirala nepokolebljiva vjera u Isusa raspetoga, ali uskrsnuloga”, napomenula je sestra Maria Rosa.

Na novinarsko pitanje čemu nas u današnjoj stvarnosti uči sveta Rita i u čemu je posebno trebamo nasljedovati, redovnica je prije svega istaknula da je sveta Rita bila vjerna Kristova učenica.

“Isus nam je rekao da od Njega trebamo naučiti biti blagi i ponizni. I danas su potrebne poniznost i blagost jer, katkada, zaboravljamo da smo kršćani, da u odnosu na zlo trebamo reagirati dobrom. To nam je sveta Rita pokazala svojim životom”, kazala je sestra Maria Rosa te na kraju istaknula uvijek aktualnu poruku svete Rite: Bog je ljubav, prenosi hrvatsko izdanje Vatican Newsa u petak 23. svibnja.