Budi dio naše mreže
Izbornik

U Boliviji umro biskup žrtva pandemije Covid-19

El Alto (IKA)

U Boliviji je u srijedu 15. srpnja u jutarnjim satima od posljedica zaraze virusom Covid-19 preminuo biskup El Alta Eugenio Scarpellini, objavio je Vatican News.

Mons. Scarpellini, rodom iz Bergama, bio je hospitaliziran u bolnici Presvetoga Srca u El Altu, drugom po veličini gradu Bolivije smještenom na 4.000 metara nadmorske visine, zbog zaraze koronavirusom. Premda se činilo da će prebroditi najkritičniju fazu zaraze doživio je dva srčana udara te je preminuo.

U vijesti o biskupovoj smrti koju je objavila Bolivijska biskupska konferencija na svome portalu Iglesia Viva navodi se da je mons. Scarpellini bio „crkveni pastir koji se isticao svojom posvećenošću najsiromašnijima i svojom neumornom borbom za pravdu“. U istoj se vijesti za 66-godišnjeg biskupa, koji se nalazio u Boliviji kao misionar od 1988. godine, kaže da je uživao naklonost i ljubav bolivijskog naroda.

Papa Franjo i biskup El Alta u Boliviji mons. Eugenio Scarpellini susreli su se 18. srpnja 2017. (Vatican Media)

Rođen u Verdellinu u biskupiji Bergamo 8. siječnja 1954., mons. Eugenio Scarpellini za svećenika je zaređen 17. lipnja 1978. Godine 1988. odlazi u Boliviju kao svećenik fidei donum. Svećeničku je službu vršio u La Pazu. Od 2000. godine mons. Scarpellini bio je kroz sedam godina generalni direktor škole „Marien Garten“ u La Pazu. Od 2004. je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, a dvije godine kasnije imenovan je koordinatorom PMD u čitavoj Americi. Dana 15. srpnja 2010. papa Benedikt XVI. imenovao ga je pomoćnim biskupom biskupije El Alto. U studenom 2012. je imenovan generalnim tajnikom Bolivijske biskupske konferencije. Papa Franjo imenovao ga je 26. lipnja 2013. biskupom biskupije El Alto.