Budi dio naše mreže
Izbornik

U cijelome svijetu pogoršano stanje vjerskih sloboda

Aachen (IKA)

Povjerenik njemačke savezne Vlade za vjerske slobode Markus Grübel upozorio je da se u posljednjih deset godina izrazito pogoršalo stanje vjerskih sloboda u cijelome svijetu, prenosi u petak 20. kolovoza Vatican News.

I državne restrikcije i društvena diskriminacija danas su na dnevnom redu u znatno većem broju zemalja. Osobito je smanjeno poštovanje i tolerancija prema manjinama. Najviše zabrinjava Kina i stanje tamošnjih muslimanskih Ujgura, ali i katoličke „podzemne Crkve”, istaknuo je Grübel na online konferenciji Misije Aachen 19. kolovoza.

U Nigeriji se pak rasplamsao tisućljetni sukob pretežno kršćanskih zemljoradnika i muslimanskih nomada stočara. U tom su sukobu, koji se samo raspiruje pod religijskim izgovorima, često kršćani gubitnici, jer njih se protjeruje a sela im se spaljuju.

Povjerenik Grübel upozorava da se pitanje vjerskih sloboda mora razmatrati diferencirano i na globalnoj razini, jer nije riječ samo o kršćanima. Takav se dojam naime može steći ako se promatra politika vlada u Poljskoj, Mađarskoj ili SAD-u za administracije Donalda Trumpa. Tako je naprimjer i religija autohtonih u prašumi u opasnosti, jer im se zatire životni prostor. Grübel je također kritizirao stanje u Njemačkoj, upozorivši da se tamo pak podcjenjuje opća važnost religijskih sloboda.

Ključne riječi:
izvještaj vjerske slobode