Budi dio naše mreže
Izbornik

U Maliju oslobođen oteti katolički svećenik

Parou (IKA)

Nakon tri dana zarobljeništva, otmičari su u srijedu 23. lipnja u Maliju oslobodili katoličkog svećenika Léona Douyona i još četiri osobe, objavila je Catholic News Agency.

Otmičari su zarobljenike ostavili na cesti između Bankassa i Bandiagare u mjestu Parouu u biskupiji Mopti. Svih pet oslobođenih osoba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Guverner pokrajine Mopti u središnjem Maliju Abass Dembélé rekao je da su otmičari taoce oslobodili nakon što im se pokvarilo vozilo blizu granice s Burkinom Faso. „Otmičari su stoga odlučili ostaviti vozilo u grmlju i, zahvaljujući posredovanju mjesnih uglednika Dogona i Fulana, pristali su osloboditi pet taoca koji su im postali na teret“, dodao je.

Malijski svećenik o. Alexis Dembélé kazao je da je skupina bila nestala u ponedjeljak dok je putovala iz Séguéa u središte zemlje na sprovod o. Oscara Thera, u grad San. Dodao je da je zbog loše prometne mreže potrebno putovati na sjever pa natrag na jug do Sana.

U Maliju, zemlji s 19.66 milijuna stanovnika, od 2012. godine nasilje u kojem sudjeluju i vojska i civili je u naglom porastu. Na vlasti je trenutno pukovnik Assimi Goïta koji je pučem svrgnuo izabranog predsjednika, a kasnije i prijelaznu vladu. U borbama između malijske vojske i skupine koja se bori za neovisnost te džihadista povezanih s al-Qaedom i takozvanom Islamskom državom, poginule su tisuće osoba, a stotine tisuća su raseljene. Otmice su postale uobičajene, jer ih militanti koriste radi otkupnine ili političkog pritiska, objavila je CNA.