Budi dio naše mreže
Izbornik

U napadima na sjeveru Nigerije ubijeno više od 40 osoba

Abuja (IKA)

U Nigeriji se prošli tjedan dogodilo još jedno krvoproliće. U pokrajini Sokoto, na sjeverozapadu zemlje, na području koje je vrlo udaljeno tako da vijesti stižu kasno, razbojnici su napali tri sela, zapalili polja i opljačkali stoku.

Marco Cochi, novinar časopisa Nigrizia i analitičar geopolitičke skupine za strateško promišljanje „Gordijski čvor“, potvrdio je službenu izjavu nigerijske Vlade i istaknuo da nije bilo nikakvih zahtjeva Boko Harama koji na tom području ne napada od 2012. godine, stoga je to vjerojatno djelo pljačkaša stoke, prenosi Vatican News.

Međutim, postoji bojazan od mogućnosti da Boko Haram proširi svoje djelovanje i na sjeverozapad zemlje. Prošlog su mjeseca zabilježeni napadi u druga dva okruga u pokrajini Sokoto gdje su ubijene 43 osobe. Nigerijski analitičari pretpostavljaju da je riječ o ubacivanju muslimanskih integralista u bande koje pljačkaju sela tog područja. Ti napadi koji su se dogodili u dvjema policijskim postajama povećavaju zabrinutost, jer bi situacija tog područja mogla biti mnogo složenija od trenutačne kojom već sada vrlo teško upravlja nigerijska Vlada, rekao je Cochi.

S druge strane, premda je Boko Haram smanjen posredovanjem multinacionalnih snaga, za one koji ispovijedaju drugačiju vjeru od islama, život se čini još nesigurniji. Situacija za kršćane na tom području uvijek je bila teška. Oni su godinama predmet napada, zbog toga se uključio i biskup pokrajine Sokoto kako bi stanovništvo učinio osjetljivim i potaknuo na manje radikalno ponašanje prema kršćanskoj manjini. U svakom slučaju napadi i dalje traju, istaknuo je Cochi.

Ključne riječi:
boko haram Nigerija