Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici položen i blagoslovljen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

Subotica (IKA)

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, u srijedu 28. travnja položilo je kamen temeljac za Hrvatsku kuću, koji je blagoslovio subotički biskup Slavko Večerin.

Polaganju i blagoslovu kamena temeljca nazočio je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, svećenici Subotičke biskupije i Beogradske nadbiskupije te civilni dužnosnici.

Nadbiskup Hočevar izrazio je radost zbog blagoslovljenog dana suradnje ispunjenog nadom za budućnost. Istaknuo je važnost susretanja, a prije svega važnost identiteta. Nadbiskup je blagoslovio taj dan i sve nazočne, osobito goste iz Hrvatske, te sve Hrvate u Srbiji, zahvalivši posebno na njihovom doprinosu i djelovanju, te svjedočenju identiteta i vjere.

„Mi smo, poput naših predaka, ovu zemlju natopili molitvama, suzama, znojem i kostima te nas svaka brazda ove zemlje podsjeća na takve uloge. Naš je zavjet bio osigurati budućnost novim naraštajima i pokoljenjima Hrvata koji nakon nas dolaze. Na ovom su mjestu simbolično postavljena tri kamena donesena iz područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne te iz Hrvatske. Naš je narod dolazio s različitih prostora u različitim vremenima, ali nikada nije zaboravio gdje pripada. Vi koji jednoga dana budete čitali ovaj zapis, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, sjetite se svojih predaka koji su za svoj narod dali sve što su imali i budite hrabri, kao što smo i mi bili. U ovim je temeljima simbolično ugrađeno ime hrvatsko i neka ono bude vječno!“, dio je teksta koji je stavljen u vremensku kapsulu koja je, uz kamenje postavljena u temelje kuće u kojoj će se nalaziti krovne institucije Hrvata u Srbiji: Hrvatsko nacionalno vijeće i NIU Hrvatska riječ.

Kamenje su položili ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a vremensku kapsulu predsjednica HNV-a Jasna Vojnić s malim Ivanom Vukovim, kao simbolom budućnosti Hrvata u Srbiji.

Svečanom polaganju kamena temeljca, među ostalim, prisustvovali su i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Vlade AP Vojvodine, pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević, te veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša.

U okviru svečanog programa nastupio je tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, pjesmu hrvatskog pjesnika Drage Britvića Tvoja zemlja pročitao je gimnazijalac koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku Ivan Huska, dok je pjesmu Nedam da mi moje gaze uz pratnju tamburaša otpjevala Marija Kovač.

Ugovor o financijskoj potpori za provedbu projekta „Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici« i „Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, potpisali su 15. listopada 2020. tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić. Ukupna vrijednost donacije bila je 1.5 milijuna kuna (200 tisuća eura), od čega je za izgradnju Hrvatske kuće izdvojeno 1.3 milijuna. Polaganjem kamena temeljca započet će njezina izgradnja.