Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinski grkokatolici prelaze djelomice na gregorijanski kalendar

Kijev (IKA)

Ukrajinska grkokatolička Crkva će 1. rujna 2023. izmijeniti svoj crkveni kalendar i djelomice ga uskladiti s gregorijanskim, objavljeno je u ponedjeljak 6. veljače, prenosi Kathpress.

Nepomične blagdane poput Božića ukrajinski će grkokatolici ubuduće kao i na zapadu slaviti prema gregorijanskom kalendaru, dok će se slavljenje pomičnih blagdana, poglavito Uskrsa, i dalje ravnati prema julijanskom kalendaru. Tu odluku Biskupske sinode objavio je u ponedjeljak poglavar Grkokatoličke Crkve u Ukrajini kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk na crkvenoj televizijskoj postaji. Biskupska sinoda Ukrajinske grkokatoličke Crkve zasjedala je 1. i 2. veljače u Lavovu.

Prema njegovim riječima, župama koje se još ne osjećaju spremne za taj korak omogućen je prijelazni rok do 2025. godine.

Na sličan korak odlučila se i autokefalna Pravoslavna Crkva Ukrajine, čiji je Sveti sinod prošlog četvrtka dopustio svojim zajednicama odustajanje od julijanskog kalendara ako to zagovaraju najmanje dvije trećine vjernika. Mnoge župe (parohije) Pravoslavne Crkve Ukrajine prošli su Božić iz prosvjeda protiv ruske agresije umjesto 7. siječnja po gregorijanskom kalendaru slavile 25. prosinca, pokazujući time odmak od Ruske pravoslavne Crkve. Crkvena uprava dopustila je tu mogućnost, a biskupi (episkopi) će 23. svibnja raspravljati o reformi kalendara.

Vodstvo Pravoslavne Crkve Ukrajine upozorilo je, međutim, da bi brze odluke mogle povećati „rizik podjele“, poručivši da pitanje kalendara ne smije poticati neprijateljstva niti izazivati podjele.