Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Drugoga dana 31. Mladifesta u Međugorju premijerno prikazan dokumentarni film "Dar obraćenja"

Međugorje (IKA)

Drugi dan 31. međunarodnog molitvenog festivala mladih - Mladifest - koji se održava u Međugorju od 1. do 6. kolovoza mnogima je počeo u ranu zoru, već u šest sati u nedjelju 2. kolovoza molila se krunica na Podbrdu, a s mladima je bio međugorski župnik fra Marinko Šakota. Program se potom nastavio popodne svjedočanstvom i katehezom koju je predvodio fra Danko Perutina. Središnje večernje misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko. Također, premijerno je prikazan i 15-minutni dokumentarni film ”Dono di Conversione” (”Dar obraćenja”) kojega s prijevodom možete pogledati u prilogu.

Inače, dokumentarni film ”Dono di Conversione” (”Dar obraćenja”) snimljen je u produkciji Informativnog centra Mir Međugorje, producentica je Marija Jerkić, a redatelj Fernando Perez. Film govori o supružnicima Romanu Magnaniju i Silvani Spallanzani koji su doživjeli veliku životnu tragediju – gubitak djeteta. Svjedočanstvo je ovo o ponovnom pronalasku nade i smisla u životu. Dolazak u Međugorje ovim supružnicima promijenio je život.

Središnje večernje misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko koji je u svojoj propovijedi govorio o svetom Franji, njegovom obraćenju, porcijunkulskom potpunom oprostu, naglasivši kako je ”Međugorje mnogima od vas vaša Porcijunkula”.
”Neumorno se hodočasnički vraćate, neprestano potvrđujući da sudjelujete u nečemu što sve nas nadilazi. I svojim dolascima drugima govorite ovim geslom 31. međunarodnoga molitvenog susreta mladih – Mladifesta: “Dođite i vidjet ćete” (Iv 1, 39)! Ovdje ste bili ganuti Gospinom ljubavlju poput sv. Franje u Porcijunkuli. Međugorje je mjesto milosti, jer je nebo na poseban način dodirnulo zemlju”, kazao je fra Miljenko Šteko, a potom je mlade koji su ”dolazili Gospi, Kraljici mira, svojoj Majci Mariji, za koju kažemo da je posrednica svih milosti” uputio ne Gospine riječi: ”Molite i molite – molite dok vam molitva ne postane radost”.

”Pa i kada dođu kušnje kao ova sada, molite. Kad dođu dani velikih nevolja. Kada svijet u kojemu živimo bezglavo glavinja u potrazi za izlaskom na stare staze, molite. Molite vi, jer ne zna čovjek modernoga doba da tek u iskušenju izrastaju veličine, da se tek na nevoljama rađaju uzori. Da se u kušnjama svijeta tek može utvrditi tko je dostojan imena koje nosi, zvanja koje je odabrao. Dragi mladi u ovom zajedništvu svega svijeta! Mnogi su od vas sve ove godine dolazili ovdje, a večeras ste s Međugorjem povezani drugačije. Virtualno. Uvjeren sam da i u ovim trenucima u srcima mnogih od vas titraju Franjine riječi: “To je ono što želim, za tim žudim cijelim srcem!”, kazao je fra Miljenko Šteko u svojoj homiliji.
Na kraju se osvrnuo i na poruku pape Franje:
“Marija je Majka koja bdi nad nama svojom djecom koji kročimo kroz život često shrvani umorom, potrebitima, ali sa željom da se svjetlo nade ne ugasi. Ovo je naša želja: da se svjetlo nade ne ugasi. Naša Majka gleda ovaj hodočasnički narod, narod mladih koje ljubi, (…) povjeravam sve vas zagovoru Blažene Djevice Marije, zazivajući svjetlost i snagu Duha Svetoga kako biste mogli biti istinski Kristovi svjedoci”.
Papa je na kraju kazao da za to moli te blagoslivlja mlade okupljene u Međugorju, tražeći da i mi za njega molimo. Uzvratimo našemu papi Franji obećanjem molitve i pozdravimo ga sada”, riječi su kojima je fra Miljenko Šteko završio svoju homiliju, a nakon mise kojoj je prethodila procesija s Gospinim kipom uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Poruka je mladima na Mladifestu u Međugorju uputio i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, a njegove riječi pročitao je župnik fra Marinko Šakota.

”Dragi mladi prijatelji! Najprije i prije svega srdačan pozdrav i blagoslovna želja svima vama prigodom ovogodišnjeg Mladifesta! Hvala vam što ste došli! Hvala svima koji sudjeluju preko live streaminga! Toliko sam se već bio radovao da ću ove godine moći i sam doći na Mladifest.  Nažalost, ograničenja uzrokovana pandemijom koronavirusa to su spriječila”, stoji u poruci kardinala Schönborna koji se također osvrnuo na Papinu poruku s otvaranja Mladifesta.
”Molimo za Papu Franju kojem Međugorje treba biti toliko zahvalno!  Molimo za mir i za što skoriji kraj pandemije. Želim vam Božji blagoslov, zaštitu Gospinu i dobar hod s Isusom! On je vjeran! On vas nikad neće razočarati”, zaključio je nadbiskup Schönborn u ovogodišnjoj poruci.
Treći dan 31. festivala mladih u Međugorju, počet će svjedočanstvom u 17 sati, a nastavlja se katehezom koju će mladima držati apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser.

Središnje večernje misno slavlje predslavit će mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije, a potom će biti meditacija sa svijećama i molitva pred križem.

Foto: Informativni centar MIR Međugorje – ICMM (sve fotografije)