Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno hodočašće slavonskobrodske Župe Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

U povodu 65. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu, a u znak zahvale za sve milosti primljene po Gospinu zagovoru, 50-ak župljana hodočastilo je od 17. do 21. listopada u Italiju.

Tako su prvoga dana pohodili grad Bresciu i sudjelovali na misi u svetištu sv. Anđele Merici gdje se nalazi njezin grob. Zatim su tri dana boravili u Rimu. Po dolasku sudjelovali su na misi u kapelici Sv. Venancija u Krstionici Lateranske bazilike gdje se čuvaju kosti istarskih i solinskih mučenika. Potom su obišli Scala Santa, Papinsko sveučilište Antonianum i baziliku Sv. Antuna Padovanskog, Papinske bazilike Sv. Marije Velike u kojoj su svoje mlade mise slavili kardinali bl. Alojzije Stepinac i Franjo Šeper, potom crkvu Sv. Petra u okovima gdje se nalazi grob Julija Klovića. Slijedio je obilazak Koloseuma i Rimskog foruma, Venecijanskog trga i oltara domovine te Crkve Santa Maria in Ara coeli gdje je grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače. U toj posljednjoj crkvi nalazi se i kapelica Djeteta Isusa u kojoj su Brođani imali pobožnost Betlehemskom Djetetu.

Trećega dan u Vatikanu su obišli baziliku Sv. Petra, kupole i Trg sv. Petra te Vatikanske muzeja i sudjelovali na audijenciji s papom Franjom.  Navečer su posjetili Anđeosku tvrđavu i Trg Navona.

Četvrtog dana u Rimu su posjetili katakombe sv. Kalista, Papinsku baziliku sv. Pavla izvan zidina, rimski Pantheon, Španjolski trgu te Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje su sljedećeg dana slavili misu s hrvatskom rimskom zajednicom studenata.

Po povratku pohodili su svetište sv. Antuna Padovanskog u Padovi gdje se nalazi grob Sveca svega svijeta

Među 50 brodskih hodočasnika bili su župnik Anđelko Cindori i župni vikar Marko Obradović te pet sestara uršulinki sa provincijalnom glavaricom s. Ksenijom Lekom. Kao vodiči uz Brođane su tih dana u Rimu bili domaći svećenici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su na studiju u Rimu:  Bruno Diklić,  Marko Martić i Filip Sertić.