Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan predslavio misu za Vidovo u Strašniku

Strašnik (IKA)

Na Dan sela Strašnik, u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori kraj Petrinje, misu za Vidovo u nedjelju 16. lipnja predvodio je porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan.

U svečanosti na otvorenom, uz gosta iz Istre još je sudjelovao vlč. Jordan Rovis, župnik sv. Mihovila iz Žminja kraj Pule, a domaće je svećenike predvodio don Paško Glasnović, župnik iz Gora, čija je filijala kapela sv. Šimuna i Jude Tadeja u Strašniku. 

Upravo je ta kapela oštećena u  potresu u Petrinji  krajem prosinca 2020. povezala Istrane i Gorjane- Strašničane. U pomaganju od posljedica nesreće, župljani Žminja prošle su godine Strašniku donirali zvono za seosku crkvicu, a izaslanstvo  župe iz Istre prvi puta došlo je u Petrinju prije dvije godine na polaganje temelja novoj crkvi pape Ivana Pavla II.

Nastavak suradnje dviju zajednica nastavio se i dalje, a povezanost vjernika podupro je i biskup u miru Ivan Milovan. Gosti i domaćini razmijenili su poklone svojih župa, a prije mise položeni su vijenci i svijeće na spomenik žrtvama sela Strašnik: više od  50-ak mještana stradalih u Drugom svjetskom ratu i osmero ljudi poginulih u Domovinskom ratu. 

Na svečanosti Dana sela i misnom slavlju sudjelovala je i gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes. U izvedbi  izvornog folklora petrinjskog kraja sudjelovao je KUD „Hrastovička gora” iz prigradskog naselja  Hrastovice. Ovdje su već gostovali i ranije, a svoju godišnju župnu svečanost održat će u kolovozu proslavom nebeskog zaštitnika sv. Bartola.