Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević i episkop Jovan posjetili biblijsku izložbu u Cerniku

Cernik (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk posjetili su 23. kolovoza franjevački samostan u Cerniku te razgledali biblijsku izložbu koja je ondje postavljena.

Primio ih je fra Vjenceslav Janjić i fra Tomislav Vuk, dugogodišnji profesor na Franjevačkom biblijskom studiju – Fakultet biblijskih znanosti i arheologije u Jeruzalemu. Kao vrstan biblijski znalac fra Tomislav je prikupio u Svetoj zemlji i drugdje brojnu biblijsku arheološku i pisanu građu te je po vlastitoj zamisli izložio u samostanskim prostorima i otvorio hrvatskoj crkvenoj i drugoj javnosti mogućnost da se temeljito upozna s kulturološkim kontekstom u kojem je nastala Biblija. Fra Tomislav je gostima protumačio podrijetlo i značenje pojedinih izložaka i s posebnim oduševljenjem ukazao na brojne stare rukopisne biblijske tekstove sve do najnovijih izdanja Biblije na hrvatskom jeziku. Pored toga predstavio je veliku vlastitu knjižnicu s djelima biblijskih znanosti koja na svoj način prate izložbu.

Biskup Škvorčević na kraju je istaknuo kako mu je drago što je tu izložbu mogao posjetiti  zajedno s episkopom Jovanom, jer je Biblija naša zajednička baština. Osobitu radost biskup je izrazio zbog toga što u Požeškoj biskupiji postoji mjesto koje svjedoči o Božjoj objavi čiji je vrhunac u Isusu Kristu. Prisjetio se svoga prvog hodočašća u Svetu zemlju na kojem su mu svi biblijski  događaji, napose povezani s Isusom Kristom postali konkretniji te je bio njima dublje zahvaćen. Kazao je da biblijska izložba služi toj istoj svrsi te je zahvalio fra Tomislavu što ju je postavio u svom rodnom Cerniku.

Episkop Jovan spomenuo je kako dragocjena zbirka cerničkog samostana brigom i zalaganjem fra Tomislava Vuka ima veliko teološko, znanstveno i akademsko značenje no, ide i dalje – ima najdublje kršćansko biblijsko značenje jer nas vraća Kristovoj biblijskoj osobi i drugim osobama koje su mu prethodile. Zbirka cerničkog samostana, nastavio je episkop Jovan, jest riznica biblijskog duha na prostorima Slavonije i komplementarna je knjižnici eparhije Pakračko-slavonske koja čuva veliki broj srednjovjekovnih rukopisa i ranih tiskanih knjiga.