Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević predvodio molitveno bdjenje u požeškoj crkvi sv. Lovre

Požega (IKA)

U predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, u nedjelju 9. kolovoza, svečanom službom večernjih hvala u svečevoj crkvi u Požegi započelo je molitveno bdjenje.

Službu večernjih hvala predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, a sudjelovali su kanonici Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časne sestre, bogoslovi, mladi, članovi molitvenih zajednica te drugi vjernici.

Nakon kratkog čitanja iz Petrove poslanice, biskup je okupljenim vjernicima kazao kako je Lovro živio u rimskoj kulturi koja je na svim razinama života imala oblikovano pojmovlje u službi uspješnog sustava života. No, pojavila se grupica kršćana koja je poremetila taj kulturološki pristup, uspostavila novi sustav vrijednosti utemeljen na Isusovu životnom modelu, po kojem je čovjek uzdignut na višu razinu svoga postojanja.

Sveti Lovro je prepoznao da je Kristova civilizacija ljubavi križa, istinski put u život 

“Dok je trpljenje, progon i pogrda nešto što u rimskoj kulturi treba izbjeći, sv. Petar obznanjuje da su oni povezani s Isusovim patnjama, njegovom smrću i uskrsnućem put u slavu. Evanđeoska civilizacija donijela je tako novo pojmovlje, koje nadilazi pravni, filozofski, poetski, gospodarski i drugi pristup životu rimske civilizacije. Sveti Lovro je poznavao onodobnu rimsku kulturu i njezin način života, ali je prepoznao da je civilizacija koju je naučio iz evanđelja, Kristova civilizacija ljubavi križa, istinski put u život te se za nju opredijelio sjedinjen s Isusom sve do mučeništva”, rekao je biskup Antun Škvorčević, ustvrdivši da je Lovro upravo zato izazovan i danas. Potaknuo je nazočne, napose bogoslove, neka se i oni oduševe civilizacijom čije je polazište Isusova muka, smrt i uskrsnuće.
Prije završnog blagoslova, biskup je zahvalio nazočnima što su unatoč vrućinama došli iskazati Bogu zahvalnost za sv. Lovru. Dodao je kako je sv. Lovro podnio vrućinu dok je bio pržen upravo radi onog žara u svom srcu koji je nosio za Gospodina.

Bdjenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

Pozvao je vjernike da i oni večeras u molitvenom bdijenju koje slijedi posvjedoče svoj žar duha, sjedinjujući se sa sv. Lovrom u hvaljenju i slavljenju Gospodina, te na taj način ostvare duhovno raspoloženje koje će unijeti u proslavu svetkovine sv. Lovre u ponedjeljak 10. kolovoza.

Bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodio Ivan Popić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije. Uz mlade, koji se redovito okupljaju na klanjanju u katedrali, na bdijenju su sudjelovali i mladi iz požeške Župe sv. Leopolda Mandića, kao i predstavnici Caritasovih volontera i molitvenih zajednica.