Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio slatinskog gradonačelnika

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu Požegi 16. siječnja slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića u pratnji pročelnika za upravni razvoj Grada Slatine Marina Kokorića, a pridružio im se također Ivica Žuljević iz Ureda za gradnju i moderator Biskupskog ordinarijata. 

Biskup Škvorčević upoznao je gradonačelnika s funkcioniranjem Požeške biskupije i s položajem župa kao pravnih osoba, koje su u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima uvrštene u registar pravnih osoba. Protumačio je specifičnost uprave vremenitim dobrima pojedine crkvene pravne osobe te način na koji one u tom pogledu mogu surađivati s lokalnim upravama. Zahvalio je gradonačelniku za dobru suradnju sa slatinskom župom sv. Josipa i bl. Ivana Merza te župom Sladojevci, koja se nalazi na području slatinske gradske uprave.

Razmotrili su pitanja koja se odnose na suradnju crkvenih ustanova s gradom te zaključili kako je potrebno u župi Sladojevci pronaći mogućnost da vjernici u Donjim Meljanima i Bakiću dobiju prostor za liturgijska okupljanja koji im sada nedostaje. Gradonačelnik je biskupu izložio svoje viđenje stanja i ono u čemu grad može biti od pomoći u spomenutom pogledu. Moderator Žuljević predstavio je sve što je biskupija poduzela s obzirom na kapelu u Donjim Meljanima i izvijestio da je nakon dužeg vremena konačno izrađen za nju arhitektonski projekt i uskoro bi se trebala dobiti građevinska dozvola. Zaključeno je da se što prije zajedničkim snagama pristupi njezinoj izgradnji a potom će se razvidjeti mogućnosti ostvarenja i kapele u Bakiću.

Biskup i gradonačelnik razmotrili su i druga pitanja iz društvenog života, napose doprinos koji bi na području kulture mogla dati suradnja između grada i Crkve.