Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Antuna proslavljen s dvanaest misa kod osječkih franjevaca

Osijek (IKA)

Slavlje blagdana sv. Antuna Padovanskog u nedjelju 13. lipnja kod osječkih franjevaca u Tvrđi u Franjevačkom samostanu sv. Križa i crkvi s više tisuća vjernika proteklo je uz pobožnosti „svecu svega svijeta“, blagdanskom ophodu oko oltarne slike Gospe Osječke, euharistijskim slavljima nakon svete ispovijedi. Blagdanskoj svečanosti prethodila je trodnevnica koju je vodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu.

Posebno svečano bilo je u predvečerje u samostanskom dvorištu na misi u 18 sati koju je predvodio fra Anto Barišić jer je naposljetku bio svečani blagoslov djece, obitelji i ljiljana, te darivanje djece sličicama s molitvom sv. Antunu. Tijekom euharistijskog slavlja pjevao je, uz ravnanje fra Miroslava Petraca, zbor franjevačke crkve Sv. Križa i redovnice, dok je klavijature svirao Antun Ivanković.

„Danas u nedjelju slavimo uskrsnuće Kristovo i slavimo sv. Antuna Padovanskog, miljenika Kristova, „sveca svoga svijeta“ i crkve su ispunjene, a to zato što nas privlači miljenik Božji. Tu je znak Kristove ljubavi, znak križa i potpune predanosti Kristu. Došli smo moliti svečev zagovor jer ga doživljavamo i svojim miljenikom zato što nas ljubi, najbrže pomaže, posreduje… “, kazao je fra Anto.

Molimo Duha Svetoga da se Bog nastani u nama

“Nemoguće je biti svet, ako ne živi ljubav u nama. Danas proslavljamo Krista u sv. Antunu koji nije milost izgubio, nego je u toj milosti rastao. Svatko od nas ovdje preobražen je Božjom milošću i svakome je od nas dana milost. Ako smo izgubili milost, zagledajmo se u onoga tko je Antuna privlačio – u Krista kojega je Antun drugome nosio. Nebo nam je danas otvoreno u slavlju gozbe Ljubavi, a sama Ljubav posredovala je milost. Vjerujem da ćete iz ovoga dvorišta danas otići uvjereni da ste primili milost oproštenja. Stavite ovdje na oltar svoje srce, život, obitelj, brak, ovisnosti, nesavršenosti, strahove svoje rane pred Njega”, rekao je propovjednik Barišić te podsjetio na duhovnu obnovu i uočnicu tijekom koje je propovjednik Pavić istaknuo ulogu Majke Marije u životu sv. Antuna ispunjenog Kristom i čašćenjem nebeske Majke.
“Najsavršenija molitva je sveta misa. Molimo svim svojim srcem Mariju, za ovaj grad Osijek, za nas da nam se otvore oči duše i da se podignemo u vjeri, otvorimo Božjoj milosti koja nam je dala sv. Antuna! Posebno molimo Majku jer je zahvaljujući njezinoj ljubavi Isus sišao među ljude i utjelovio se te, i mi poput Marije, danas kažimo Bogu „da“ i Božja riječ će se u nama nastaniti. Molimo Duha Svetoga da se Bog nastani u nama…”

“U srcu sv. Antuna utjelovilo se Božje milosrđe i bilo mu je žao ljudi. Pred sobom imamo sliku sveca koji u ruci drži kruh i daje ga siromasima. Ovdje u samostanu imamo „Kruh sv. Ante“ kojemu svakog utorka otvarate svoju desnicu da se ljubav probudi za druge. Po zagovoru sv. Antuna, Bože naš, izlij Duha Svetoga na grad, na nas i obnovi ljubav i vjeru u nama. Neka nas svetac vodi bliže Kristu, a vi donesite Isusa u vašu kuću, ljubite jedni druge! Neka sv. Antun na putu posvećenja svojim zagovorom bude uz sve nas”, zaključio je propovjednik te posebnim i misnim blagoslovom blagoslivljao prisutne.

Sv. Antun je rekao kako na prvom mjestu nije ona zemlja u kojoj si rođen, već nebeska domovina

Predslavitelji su u propovijedima razmatrali o svečevu životu, isticali primjere krjeposti, o duhovnoj i životnoj povezanosti s Kristom i Majkom Marijom, življenju od Euharistije i u poniznosti. A ambona se prije podne čulo promišljanje: “Antun je živio u siromašnim kolibicama, bio više gladan nego sit, često bolestan, no kroz to je primio stostruko na ovomu svijetu – bilo je to njegovo blago koje mu je Isus obećao i zbog kojeg je napustio zemaljsko blago. Da je ostao živjeti životom bogataša, a imao je jedan dvorac, ne bi imao još sto dvoraca; bio je jako bogat, ali ne bi postao sto puta bogatiji; imao bi jednu djevojku, ali ne još stotinu. Sv. Antun je rekao kako na prvom mjestu nije ona zemlja u kojoj si rođen, već nebeska domovina.“

Na vanjskom oltaru u samostanskom dvorištu nedjeljne, blagdanske, mise su od 3 sata do 21 sat predvodili su redovnici iz Osijeka i Zagreba te župnici i župni vikari u Osijeku i Baranji: Anto Barišić, Zdravko Lazić, Ivica Rebić (dekan Osječkog zapadnog dekanata), Vladimir Delić, Stjepan Hrkač, Josip Ivkić, Ivan Jurić (dekan Osječkog istočnog dekanata), Blaž Jokić, Hrvoje Juko, Matej Perić i Danijel Tigandžin, a koncelebrirali: fra Svetislav Krnjak te svećenici Josip Majdandžić, Ljubomir Sturko i Nenad Krajačić Pribić, dok je desetak svećenika i redovnika predvođenih gvardijanom fra Zoltanom Dukaijem pomagalo pri udjeljivanju sakramenata sv. ispovijedi i sv. pričesti.
Više tisuća hodočasnika

Doček više tisuća hodočasnika  omogućilo je četrdesetak volontera Frame iz Tvrđe te iz Rešetara, među kojima pojedini Rešetarci dolaze u Osijek 26-u godinu posluživati vjernike, a pridružili su im se trećoredci mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda OFS Tvrđe i OFS Kapucini. Poslužitelji su se izmjenjivali u brojnim službama služeći kao epidemiološki redari, dijeleći ljiljane i ruže, stojeći uz štandove sa svijećama i čisteći plato sa svijećama, radeći u kuhinji, skupljajući milodar ili su ministrirali i pjevali sa zborovima.
Samostanske prostore za doček gostiju uredili su trećoredci iz Tvrđe i članovi Katoličke udruge Veronikin rubac, dok je crkvu i vanjski oltarni prostor za slavlja priredio časni brat Drago Rašković. U liturgijskom pjevanju sudjelovao je HOPGD Zrinski, koji ove godine slavi 125 godina postojanja te su pjevanjem uveličali noćna misna slavlja, te zborovi župa: Sv. Josip Radnik, Preslavno Ime Marijino te Sv. Ćiril i Metod, a pjevanja zborova pratio je časni brat fra Miroslav Petrac, koji je pjevao psalam, dok je na jutarnjim misama svirala Ivka Kaurinović, orguljašica u franjevačkoj crkvi.

Ove je godine slavlje proteklo u pridržavanju epidemioloških mjera i u duhovnom ozračju oko crkve, tiše kako i pristoji, bez trgovačkih štandova i buke zabavnog parka.