Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov novih orgulja u Ivanovcu

Ivanovac (IKA)

Na blagdan sv. Andrije 30. studenog u ivanovačkoj crkvi Sv. Rozalije djevice održan je svečani blagoslov i kolaudacija novopostavljenih orgulja.

Koncelebrirano misno slavlje i blagoslov orgulja predvodio je pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić u zajedništvu sa svećenicima Čepinskog dekanata i domaćim župnikom Andrijom Vrbanićem. Misno pjevanje predvodio je veliki crkveni zbor Župe Ivanovac, a za novim orguljama bio je dugogodišnji voditelj zbora i orguljaš Tomislav Duk. Ivanovačkom crkvom izgrađenom 1904. ovim povodom su se prvi put nakon gotovo 50 godina, oglasile orgulje. Stare orgulje su niz godina prije Domovinskoga rata bile izvan funkcije, a u ratu su potpuno uništene.

Inicijativu za postavljenje novih orgulja dao je vlč. Stjepan Starešina, rodom iz Ivanovca koji je, uz ostale mještane Ivanovca, bio i najveći donator. Orgulje su izgrađene u radionici orgulja Škrabl u Sloveniji i posjeduju preko 800 svirala te je u njih ugrađeno više od sto tisuća raznih dijelova. Posjeduju 2 manuala od kojih svaki ima 5 registara i pedal s 2 registra te su potpuno elektrificirane.

Kako je u svojoj propovijedi istaknuo mons. Ćurić, nove će orgulje u crkvi prije svega služiti da bi se njima uveličalo bogoslužje i potaknuo sve okupljene da pjesmom sudjeluju u slavljenju Boga. Naglasio je da orgulje ne smiju biti same sebi svrha, već pratnja najvažnijem instrumentu, ljudskom glasu kojeg ne trebamo štedjeti u slavljenju i hvaljenju Boga.

Nakon mise i blagoslova, kratki koncert na novim orguljama održao je istaknuti hrvatski orguljaš i profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Mario Penzar. Kratkim, ali sadržajnim orguljaškim skladbama predstavio je bogatstvo zvuka i sve mogućnosti novih ivanovačkih orgulja koje je ocijenio jednima od najkvalitetnijih i najljepših na prostoru Đakovačko-osječke nadbiskupije. Izvrsna akustika ivanovačke crkve i nove orgulje koncertnog tipa već su privukle i pažnju organizatora Osječkog ljeta kulture te se budući završni koncert manifestacije planira održavati upravo u ivanovačkoj crkvi.