Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov vitraža i skulpture Uskrsli Krist u Belišću

Belišće (IKA)

Blagdan Uzvišenja svetog Križa proslavljen je u nedjelju 15. rujna u belišćanskoj župi. Nakon trodnevne duhovne priprave, koju je vodio prvi belišćanski župnik fra Bernard Rubinić, nedjeljna svečana Euharistija završena je blagoslovom osam vitraža postavljenih u župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika, a nakon toga i otkrivanjem i blagoslovom skulpture „Uskrsli Krist“ koja je postavljena u Ulici kralja Tomislava (kod Oštrog ćoška).

Misnim slavljem predsjedao je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. Đuro Hranić, u zajedništvu s braćom svećenicima – belišćanskim župnikom fra Brankom Janjićem, župnim vikarima fra Tomislavom Vrsaljkom i fra Dariom Micanom, provincijalom franjevaca trećoredaca fra Ivom Martinovićam, drugim franjevcima među kojima je bio otac Bernardo i Belišćanin fra Zvonimir Brusač inače provincijski tajnik, te svećenicima valpovačkog dekanata.

Na misi je sudjelovao veliki broj vjernika a misnom slavlju je nazočio i gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, izaslanik osječko-baranjskog župana Dragan Anočić, zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović te načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić.

Nakon blagoslova vitraža svečanost se nastavila u Ulici kralja Tomislava u Belišću. Ondje su, nakon prigodnih pjesama i govora, nadbiskup Hranić, fra Bernard i provincijal fra Ivo otkrili skulpturu „Uskrsli Krist“. Prigodnim riječima, uz želju za mirom i blagoslovom svakom vjerniku i putniku namjerniku koji zastane podno Uskrslog Krista, okupljenima se obratio gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Molitvu i blagoslov ovog javnog vjerskog obilježja potom su izrekli nadbiskup Hranić i župni vikar fra Tomislav. Okružen svojom subraćom i župljanima, fra Branko Janjić, župnik Župe svetog Josipa Radnika, bio je posebno ponosan na sve ono što je, uz pomoć suradnika kojima je u nekoliko navrata zahvaljivao, napravio kako bi i na ovaj način obogatio život župne zajednice.

Autor idejnog rješenja vitraža je akademski slikar Marijan Jakubin iz Zagreba. Sedam vitraža na jugo-istočnom zidu župne crkve predstavljaju „Sedam svetih sakramentata i „Pjesmu stvorova“ sv. Franje Asiškog. Vitraž u krstionici je triptihalna kompozicija tri motiva uzeta iz korizmenog hoda Crkve u pripremanju katekumena za sakrament inicijacije – krštenja. Na gornjem odsječku prikazana je scena „Isusovog susreta sa Samarijankom“, u središnjem „Ozdravljenje jerihonskog slijepca“ i pri dnu prozora „Uskrišenje Lazara“. Vitraži su u potpunosti financirani donacijama župljana. Izvođač radova je obrt Vitraži Stab iz Zagreba, a radovi su trajali od svibnja 2018. do rujna ove godine.


Autor idejnog rješenja skulpture „Uskrsli Krist“ je akademski kipar Petar Ujević iz Zagreba. Skulptura je sačinjena od dva dijela. Križ veličine 3,3m od kortena čiji je središnji dio otvoreni zračni prizor (silueta raspetoga Isusa Krista). Ispred križa nalazi se skulptura uskrslog Krista izrađenog od bronce veličine 2,4 metra. Križ je izradila tvrtka Weldex d.o.o. iz Belišća, a skulptura je izlivena u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Arhitektonsko rješenje cjelokupnog spomeničkog prostora potpisuju Domagoj Ivanović i Ivan Križić iz arhitektonskog ured DIES d.o.o. iz Valpova. Ovaj projekt realiziran je uz donaciju Grada Belišća te brojnih tvrtki s područja naše županije. Projekt je započet u rujnu 2018., a završen u rujnu ove godine.