Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritasov seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

Đakovo (IKA/TU)

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je seminar na nadbiskupijskoj razini za sve animatore i suradnike župnih karitativnih skupina, koji je održan 8. lipnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Susret je počeo zajedničkom Molitvom za obitelj sv. Ivana Pavla II. te pozdravom dr. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Predavač na seminaru bio je vlč. Ivica Martić, a govorio je o temi „Ustani i hodaj!…“ Tema seminara bila je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov lik pape hodočasnika i putnika.

Vlč. Martić usporedio je Caritas, koji je uvijek pokretan i dinamičan, s hodočašćima i skrbi za zajedničko dobro. Izlaganje o značenjima i važnosti hodočašća potkrijepio je primjerima iz Svetog pisma i nekim crkvenim dokumentima. Za kraj je ukazao na važnost karitativnih animatora i suradnika u župnim zajednicama.

Nakon predavanja sudionici su podijeljeni u pet skupina i to: Radionica Krk, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Zadar. U svakoj radionici na početku je pročitan odlomak iz propovijedi sv. Ivana Pavla II. za posjeta tim gradovima te njegove poruke. Nazočni su promišljali koliko te poruke žive u svojim župnim zajednicama i obiteljima, koliko su odgovorni i vjerni svom svakodnevnom pastoralnim životu, obiteljskim dužnostima, društvenim, političkim i građanskim stvarnostima.

Na kraju seminara dr. Tukara zahvalio je svim sudionicima na odazivu, pozvao ih na promišljanje o zajedničkom hodočašću te naglasio da svi aktivni u karitativnom radu trebaju čuvati identitet Caritasa u svojim župama i karitativnom radu. Seminar je završen zajedničkom molitvom i druženjem uz zakusku.