Budi dio naše mreže
Izbornik

Četiri tisuće vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije na velikom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec

Marija Bistrica (IKA)

Pod geslom Kristu Gospodinu 'posličeni', oko četiri tisuće vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjeluje u velikom nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa (1919. – 2003.). Predvođeni nadbiskupom mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, zajedno s osamdesetak svećenika i redovnika te s oko 30 časnih sestara, rijeka hodočasnika iz svih 16 dekanata Đakovačko-osječke nadbiskupije u dopodnevnim se satima slila u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Dolaskom u prostor svetišta, hodočasnici su se od kapele „Zdravo Marija“ u skupinama, moleći i pjevajući, upućivali do bazilike i oltara sa zavjetnim kipom Gospe Bistričke te se vraćali na prostor crkve na otvorenom. Brojni su pristupili sakramentu pomirenja, za kojeg su na raspolaganju bili brojni bistrički svećenici, kao i svećenici hodočasnici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na prostoru bistričkoga svetišta, u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca te na prostoru bistričke Kalvarije poslije 9.30 započela je prigodna pobožnost i križni put. Prije početka misnog slavlja, dok je okupljeni puk predvođen pjevačima pjevao zazive Zdravo budi Marijo, zdravo budi, Majko Božja, Marijo!, u svečanom ophodu na prostor crkve na otvorenom unesen je kip Gospe Bistričke.

Svečano euharistijsko slavlje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem i svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije.