Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti ciklus Biblijsko-molitvenih večeri

Osijek (IKA/TU)

Novi, četvrti ciklus tribina u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju sveti Ivan Pavao II. započeo je u ponedjeljak 14. listopada Biblijsko-molitvenom večeri pod vodstvom vlč. Krešimira Bulata, povjerenika za biblijski pastoral u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, koja je održana u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek.

Vlč. Bulat srdačno je pozdravio okupljene sudionike te pojasnio da se i ove godine nastavlja ustaljeni program Biblijsko-molitvenih večeri tijekom kojih prisutni promišljaju o drugom liturgijskom čitanju prethodne nedjelje. Stoga je na ovom prvom susretu četvrtoga ciklusa bilo govora o ulomku iz Druge poslanice Timoteju (2 Tim 2,8-13).

Ova poslanica donosi Pavlove „posljednje riječi“, pojasnio je vlč. Bulat, upućujući kako je Pavao gledao onkraj vlastitih okolnosti te je želio ohrabriti Timoteja i sve druge vjernike, potaknuti ih da ustraju u vjeri i navješćuju evanđelje Isusa Krista. U navedenom odlomku nalazi se niz savjeta za vrijeme nakon smrti Pavla i drugih apostola jer povijesni svjedoci zemaljskog života Isusa Krista i osnivači kršćanstva, apostoli, polagano nestaju iz kršćanskih zajednica, umiru, ali uskrsli Krist ostaje trajno prisutan među krštenicima. U svom promišljanju vlč. Bulat posebno se osvrnuo na značenje vječnoga života te je rekao: „Vječni život nije – kako smo navikli misliti – život koji dolazi nakon smrti, dok je sadašnji život prolazan te kao takav nije vječan. Vječni život je, štoviše, život sam. Spoznaja Boga i ljubav Isusa Krista vode nas u ovaj istinski, stvarni život koji se može živjeti i u ovome vremenu i koji se potom po tjelesnoj smrti više ne može ugroziti.“

Nakon izlaganja, sudionicu su se i sami uključili u promišljanje navedenoga teksta, a zatim su zajedno molili – da živo i djelotvorno baštine Kristovo uskrsnuće, da njihov život bude uvijek u skladu s evanđeljem, da strpljivo podnose patnje ovoga vremena, da ljudi imaju više poštovanja prema evanđelju i njegovim navjestiteljima, da ustraju u vjeri te budu vjerni i u radostima i u žalostima.

Sljedeća biblijsko-molitvena večer održat će se 11. studenoga s početkom u 19.30 sati.