Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije pristupili završnom ispitu đakonsko-pastoralne godine

Đakovo (IKA)

Kandidati za prezbiterat Đakovačko-osječke nadbiskupije pristupili su završnom ispitu đakonsko-pastoralne godine 17. lipnja.

Ispitu su pristupili četvorica ovogodišnjih đakona: Bruno Diklić, Robert Erk, Krešimir Iljazović, Marko Obradović. Ispitnu komisiju činili su izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, predsjednik komisije i voditelj đakonske godine, doc. dr. sc. Zdenko Ilić, član i doc. dr. sc. Stanislav Šota, član.

Ispitna se građa sastojala od triju glavnih tematskih cjelina: crkveno-pravnih pitanja, pastoralno-katehetskih te područja (svećeničke) duhovnosti. Vezano uz crkveno-pravna pitanja, ispitivač se na poseban način dotaknuo sklapanja kanonske ženidbe u redovitim tako i drugim prilikama – primjerice sklapanje mješovite ženidbe, kao i podjele sakramenata, poglavito krštenja, u pravnom smislu.

Drugi se predavač osvrnuo na područje nadbiskupijskih tijela suodgovornosti poglavito pastoralne suodgovornosti, kao i župna tijela suodgovornosti ističući, pri odgovorima kandidata, važnost pojedinih tijela u njihovu eklezijalnom smislu kao i važnost pojma supsidiarnosti koji se kroz to provlači.

Zadnji je ispitivač, ujedno i predsjednik komisije, pitanja usmjerio na važan aspekt svećeničke duhovnosti odnosno njenog življenja u okolnostima redovitog, ali i izvanrednog pastoralnog upravljanja, pri čemu je posebno propitao o dvama temeljnim sakramentima iz kojih izvire svećenička duhovnost uopće poput euharistije i ispovijedi. Ovdje je dotaknuta i redovita molitva Božanskog časoslova. Navedeni su oblici izvorā svećeničke duhovnosti ujedno istaknuti i kao conditio sine qua non svećeničkog života i svakodnevnice uopće.

Osim ovih uključeni su, u đakonsko-pastoralnu godinu, i druga važna područja s obzirom na službu prezbitera, poput liturgijskog, biblijskog, moralnog i to poglavito u njihovom praktičnom smislu, pri čemu su naglasci posebno stavljani na pojedine casuse s kojima će se kandidati za prezbiterat zasigurno susretati.

Završni je ispit uspješno okončan, čime su kandidati, uz obavljene duhovne vježbe, ispunili zadnje uvjete s obzirom na primanje svetoga reda prezbiterata koje će se tradicionalno dogoditi na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u đakovačkoj prvostolnici.