Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Izrazi sućuti povodom smrti don Josipa Košćaka

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić te pomoćni biskup Ivan Ćurić uputili su provincijalu Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca don Tihomiru Šutalu izraze sućuti u povodu smrti don Josipa Košćaka, župnika u Ivanovu Selu, koji je u dva navrata obnašao službu župnika u Belom Manastiru. Sažalnicu prenosimo u cijelosti.

S osjećajima duboke sućuti, ali još više, rasvijetljeni vjerom i pouzdanjem u Božje spasenje, sjedinjujemo se s Vama i svom subraćom, članovima Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca u opraštaju od don Josipa Košćaka, župnika u Ivanovu Selu, koji je 23. siječnja preminuo u 86. godini života, 68. redovništva i 58. godini svećeništva.

Kako srdačan spomen na preminuloga don Josipa i danas nose brojni vjernici i svećenici s kojima se susretao i dijelio zajedništvo vjere i pastoralne službe! Posebnu zahvalnost za njegovo predano služenje i svećeničku bliskost nose vjernici Baranje, gdje je u Belom Manastiru u dva navrata vršio župničku službu, napose u onom razdoblju kad je od 1997. godine s povratnicima nakon progonstva valjalo prionuti obnovi razrušenoga. I sâm u Domovinskom ratu izložen prijetnjama i sasvim neposrednim opasnostima don Josip je sačuvao duhovnu snagu. Štoviše, i u svojoj starijoj dobi u svom je pastoralnom radu očitovao „mladenačku svježinu“, tako svojstvenu salezijanskoj karizmi, ukazujući na značenje krsnoga poziva i osobnog svjedočanstva vjere, kad sâm don Josip potiče: „Svi mi koji smo primili krštenje tim smo činom ucijepljeni u Kristovo Mistično tijelo, pozvani smo suodgovorno živjeti u tom Tijelu koje se zove Crkva“ (2009.). Upravo onako kako nam to i danas naglašava i preporučuje sveta Crkva na svom sinodalnom putu.

U ime Đakovačko-osječke nadbiskupije, njezinih svećenika, članova redovničkih zajednica i svih vjernika laika izražavamo Vam svoju iskrenu sućut, a za dragoga preminuloga don Josipa Gospodinu uzdižemo svoje molitve: Uskrisio ga snagom svoga Životvornoga Duha i dao mu ures besmrtne slave u zajedništvu svih svetih.